ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Вероника Тодорова - назад към корените за ново вдъхновение и енергия

08 февруари 2024

 

 

 

Тя е сред големите български музиканти, получили своето признание с концертни изяви по европейски сцени.

 

Вероника Тодорова е и сред завърналите се, но не само за известно време и с конкретен проект за фестивал и концертна изява.

 

Завръщането при нея ще е и смяна на хоризонта. И това го има в живота. И това също се случва при хиперкреативните професионалисти.

 

Интензивната работа в Европа дълги години и носи и признание, и вдъхновение, стимул за развитие и самочувствие.

 

През 2005 акордеонистката заминава със семейството си в Германия. В медии тук пътуването се обявява много недвусмислено – емигрира.

 

На значим културен форум в Норвегия още през следващата 2006 тя получава признание, като е обявена за най-добрата акордеонистка в света.

 

Пак през тези години тя ще посещава и частната академия в Италия на големия майстор Енцо Руджери, който веднага оценява потенциала и.

 

Италианският професор ще пише и музика за нея. Тя ще пътува с оркестър и ще се представя на конкурси във Финландия и Норвегия.

 

Възпитаничката на Троянската музикална школа не забравя и откъде е тръгнала. Признателна е и на Мариета Жекова, оставила, по думите и, трайна следа в изграждането и, като музикант и като личност.  

 

Вероника е заминала в Германия след като вече е имала зад гърба си записани тук два албума - "Rosso" и "Balkan Train".

 

Следват години на интензивни концертни изяви в Германия. И все пак – в един момент тя решава - назад към родината.

 

След 17 години извън България тя ще се завърне, за да основе Международен фестивал тук.

 

Завръщането в България с фестивал не е новост. Правят го и други големи музиканти, реализиращи се извън България. Изграждат фестивална култура в родината.

 

Вероника обаче ще изненада при завръщането и с пътя към малкия град, с привързаността си към корените.

 

Основава международния фестивал на музиката и изкуствата Jam of River в село Дебнево. Занимава се с преподаване на музика на малките деца в село Дебнево от първи до четвърти клас по иновативен метод.

 

Иновацията се основава отчасти на експеримент, разработен в Германия от Ханс Гюнтер Бастиен.

 

Вероника споделя, че малките деца се учат да свирят на пиано или акордеон. Имат възможност да се докоснат и до други инструменти като китара или ударни.

 

„Участвалите в неговата иновация се справят по-добре в училище, отколкото останалите“, изяснява „тайната“ на успеха на иновативния метод Вероника.

 

Изтъква значението на дисциплината, отговорността, мотивацията, които изграждат в себе си учениците, преминали през експеримента.

 

Резултатите от работата и с децата я мотивират и като креативен музикант. Не спира с концертната дейност в годините на преподавателската в училище.

 

В България тя прави концертно турне с изтъкнатия музикант Веско Ешкенази – концертмайстор на Концертгебау – Амстердам.

 

И така и сътрудничеството между големи български музиканти с реализация в чужбина в проекти и програма на родна сцена продължава през годините.

Димитър Карарусинов