АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

"Тренд": Няма динамика в подкрепата на основните политически сили

07 февруари 2024

 

Преди ротацията на премиерите през март няма динамика в подкрепата на основните политически сили. Това сочи проучване на "Тренд", проведено между 17 и 24 януари 2024 г. сред 1016 души по метода пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". ГЕРБ запазва първото място, получавайки дял 24.8% сред гласуващите, следвана от "Продължаваме промяната - Демократична България" със 17.8%. "Възраждане" запазва третата си позиция с подкрепа на 14,6% от гласуващите, а ДПС е четвърта (13,8%). Петото място остава за БСП (9,6%).


"Има такъв народ" запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4.8%. При евентуални нови парламентарни избори 7% биха отбелязали опцията "Не подкрепям никого".

 

Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори - от 30% през ноември до 34% през януари. Според 42% обаче предсрочен вот не е необходим.

 

 

 

Не регистрираме сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел, сочи проучването. Според 56% смяната на премиерите няма да промени съществено управлението. Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще стане по-добро (15%) или обратното - по-лошо (16%).

 

Оценката за работата на основните институции продължава да е ниска, но без да се наблюдава задълбочаване на ерозията. Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки (15%). Правителството се ползва с подкрепата на 22%. Симпатизантите на "Продължаваме промяната - Демократична България" подкрепят кабинета "Денков - Габриел". Сред избирателите на ГЕРБ 4 от 10 души одобряват работата на правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на кабинета декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.


Президентът запазва досегашните си нива на подкрепа - 36% го оценяват положително, а отрицателно - 52%.


Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в Конституцията. Само 17% изразяват одобрение към тях, като това се отнася за приблизително половината от избирателите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", както и около една пета от тези на ДПС. Промените не се одобряват от 30%.

 

 

Вяра Николова

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2024/01/31/4582463_trend_gerb_e_purva_politicheska_sila_predi_rotaciiata/