КАЛЕЙДОСКОП

Български и балкански танци в Базел

07 февруари 2024

 

 

Балканска танцова формация „Феникс“ в Базел, Швейцария, отправи покана в своята страница във Фейсбук за репетиции по танци. 

 

„Средата на януари дойде! Тялото ви има нужда от разбуждане след голямото хапване - елате на танци! Застоявате се пред телевизора или мивката с тенджери: елате на танци! Искате да поработите върху стойката и бедрата си: елате на танци! Чакаме ви“, посочват от фолклорната формация. 

 

Графикът на репетициите е следният: 

- всяка сряда от 19:00 до 20:00 часа местно време: виртуална репетиция - „Феникс“ народни танци и пилатес; 

- всеки петък от 08:00 до 09:00 часа местно време: виртуална репетиция - „Феникс“ народни танци и пилатес; 

- 11 февруари (неделя): репетиция на живо в Базел: хореография. „Репетициите са отворени за всички желаещи да видят върху какво работим в момента“, добавят от формацията.

 

От „Феникс“ споделят за себе си, че са „онлайн пространство за взаимно танцуване и развитие“. Срещите им се провеждат вече четвърта година онлайн през платформата „Зум“. Взимащите участие в тренировките са от шест страни в Европа. Необходимо условие за участие е предишен опит в танците. А за абсолютно начинаещи танцовата формация предлага ускорен курс. 

 

Повод за създаването на Балканска танцова формация „Феникс“ е желанието на група ентусиасти да научат и танцуват български и балкански танци. „Феникс“ цели да създаде неповторима атмосфера за споделяне във виртуалното пространство. А веднъж застанали рамо до рамо в сговор и подкрепа, желанието за общуване продължава и извън онлайн залата. Доказват го десетките ни събирания по повод семейни празници като Коледа, Великден, както и съвместните ни походи, разходки, екскурзии, незабравими уикенди“, посочват още от формацията в социалната мрежа.  

 

През годините „Феникс“ е участвала в различни международни фестивали в Испания, Италия, Великобритания, както и в развлекателни събития и тържества на българските общности в Швейцария, Германия и Франция. В края на 2020 г. формацията е поканена от The Eastern Quartet в записването на професионално видео в гр. Цюрих, Швейцария, е добавено още там. 

 

От март 2020 г. „Феникс“ се развива чрез онлайн платформа. Ежеседмично се провеждат две или три тренировки. Всяка от тях започва с 10-минутно загряване на цяло тяло, 30 минути български и балкански танци, 15 минути стречинг и 10 минути йога за лице.

https://www.bta.bg/bg/bg-world/for-bulgarians/603590-balkanska-tantsova-formatsiya-feniks-v-bazel-otpravi-pokana-za-repetitsii-po-t