КАЛЕЙДОСКОП

Българските традиции в Унгария

07 февруари 2024

 

 

Жените от българската общност в Унгария се събраха да отпразнуват Бабинден в Българския културен дом в Будапеща. „Това е празник, който се отбелязва тук от десетилетия и към който проявяват интерес и другите националности в Унгария“, информира за рубриката „БГ Свят“ на БТА Габриела Хаджикостова, която отговаря за културния живот на българската общност в Унгария и неговия печатен орган „Български вести“.

 

Преди повече от двадесет години актрисата Габриела Хаджикостова, създател и ръководител на професионалния български театър зад граница „Малко театро“, пресъздавайки традицията, въведе малък местен ритуал, който стана неизменна част от празника и съдържа най-важните древни обредни елементи, като се обяснява и тяхната символика.

 

Празникът започна с ритуал над дръвника, около който седят бебетата и техните майки. След него дойде ред на помазването на всяко бебе с мед и масло – за здраве и късмет, и закичването с червен конец – на момичетата, за да са им дълги и гъсти плитките и на момчетата, за да имат брада и мустаци. Всяко дете получи подарък от общността – по кат дрешки, играчка и сребърно кръстче. 

 

Тази година в ролята на бабата се превъплати Лиляна Зафирова, ръководител на създадената от нея групата за автентичен фолклор „Зорница“, която получи дар от една от родилките, както е по стара традиция. С пешкир, сапун и цветя беше дарена многогодишната и призната в Унгария акушерка Виолета Фратер, която е уважаван член на общността. В програмата участваха сестрите Ника и Лили Пап и Виктория Катона, ученички в Българското училище за роден език и състав „Зорница“.

 

По местна традиция на този ден се провежда и кулинарен конкурс, в който взимат участие жените от общността. Журито в състав Емилия Цветкова, Надежда Пейкова и Павлина Бонева имаше нелесната задача да вкуси от всички ястия, за да излъчи първенците в четири категории: предястие, основно ястие, десерт и традиционно ястие. Преди години от рецептите на печелившите беше издадена на два езика книгата „С дъх на чубрица и джоджен - рецепти на българките в Унгария“, която, преиздадена няколко пъти, и до днес се радва на голям успех.

 

И тази година общата трапеза беше отрупана с ястия, специално приготвени за празника.

 

„Всъщност Бабинден е един от най-красивите и истински празници на българската общност в Унгария. Празник, на който вкусваме обич. Повече от сто години“, отбелязва Габриела Хаджикостова. 

https://www.bta.bg/bg/bg-world/from-bulgarians/609938-sanarodnitsi-otbelyazaha-zaedno-babinden-v-balgarskiya-kulturen-dom-v-budapeshta