ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров през 2023 и поглед към 2024

24 януари 2024

 

Кариерата на Григор Димитров не престава да впечатлява и интригува. Има и моменти, които, мисля си, следва да бъдат обявявани и изяснявани.

 

Близо десетилетие той е в елита на световния тенис. Класира се много напред в турнирната решетка по хода на турнирите от ATP.

 

Сложно е да помечтаем десетилетие след него кой друг роден тенисист би могъл да се доближи до успехите му.

 

През 2023 Григор Димитров се класира за два финала. Последният в Париж бе срещу Джокович.

 

Силният завършек на сезона му донесе място в топ 20. Стигна до 14-и в ранкинга. Остава концентриран, спокоен, премерен и балансиран.

 

Когато го питат за целите през 2024 година тенисистът не дава конкретни заявки. Не се изхвърля в мечти. Не изригва със заклинания.

 

„Нямам никакви реални цели за годината. Не искам да се поставям под допълнително напрежение“, казва Григор.

 

Хитрува или избягва конкретен ангажимент? Некоректен въпрос. Поне за тези, които ценят и познават представянето му на корта.

 

Дори в демонстративните турнири, в които се включва, той избягва комбинации и мисъл за интриги. Пристрастен е към феър плея.

 

Остава дълги години силно обичан от публиката. От българската по света. И не само от нея. Харесва го публиката по кортовете из цял свят.

 

В играта му тук и там изникват изпълнения като тези, които „издават“ особената класа на спортиста. Независимо от ранкинга му в момента.

 

Колкото до настроението, с което той посреща 2024, тенисистът сам ни изяснява: „Най-важното е да съм добре психически, но не на последно място е фитнесът“.

 

„Ако се чувстваш добре, ако си в добро физическо състояние и правиш правилните неща, резултатите ще дойдат“, заключава топ спортистът.

 

Като обърне поглед назад има за какво да остане по-дълго и по-скоро много зарадван от 2023.

 

Като тенисист от топ 20, през последните сезони, и екс тенисист от топ 10, той не слезе в ранкинга към топ 30.

 

В топ 20 стана „пренаселено“ от топ тенисисти с амбиции и резултати. Хуркач, Зверев, Фритц напират и мечтаят за завръщане в топ елита, ако в един момент са извън топ 10.

 

В топ 10 са и най-новите големи звезди на световния тенис: Алкарас, Синер, Руне.

 

За да играе финал на един представителен турнир на Григор Димитров му е необходимо по пътя към финала да отстрани (поне) двама от топ 10.

 

„Мисля, че това беше една от най-добрите ми години(2023). Направих много неща през целия сезон“, ще каже Григор.

 

„Очевидно ми липсваха някои моменти, в които можех да се справя по-добре, но сезонът завърши добре, което беше важно“, отбелязва накрая топ тенисистът.

 

Започна 2024 с летящ старт. Триумф във финал в Бризбейн... Срещу Холгер Руне. Датчанинът е тенисист от топ 10.

 

Григор Димитров е от спортистите, които са излетяли толкова стремглаво нависоко по пътя на успехите, че постиженията за нго занапред не са мечти, не и цели. А епизод от кариерата.

Димитър Карарусинов