ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Париж(2). Мастърс в Берси

11 януари 2024

 

 

Пак успех срещу тенисист от топ 10

 

След турнирите в Пекин и Шанхай топ тенисистите се завърнаха в Европа. За някои от тях това бе завръщане съпроводено от много напрежение.

 

Мастърсът в Берси бе последен шанс за няколко звезди на световния тенис да потвърдят класата си. Да стигнат до финала. И да хванат последния влак за Торино.

 

Зверев, Хуркач, Фриц мечтаеха през 2023 да се вмъкнат в топ 8 в края на сезона. И да играят на заключителния турнир на лидерите в Торино.

 

В същото време Григор Димитров реално се завърна към бляскавите успехи или разтърсващи успехи, непознавани в кариерата му от 2017 насетне.

 

А как ако не като разтърсващ успех да определим победи в турнир от ранг АTP 500 или Мастърс 1000 на тенисист от топ 20 над тенисисти от топ 10.

 

И какъв старт в Мастърса. Григор Димитров шокира Даниил Медведев, тенисист от топ 3. Отстрани го в трилър.

 

Скептикът би казал какво толкова. Знае се, че Медведев трудно влиза в турнирите и има много големи проблеми на старта... и във финала. Оптимистът би отбелязал, обаче, че за успех срещу тенисист от топ 10 се изисква завидна класа.

 

Във витрината на мача: при 69% вкаран първи сервиз от Григор, Медведев реализира едва 60%.

 

77% бе успешната игра на първи сервис при Григор Димитров срещу 66% при Медведев.

 

Двамата трудно изиграваха резултатно при втори сервиз, при силната игра на съперника на ретур: 43% успех за Димитров при 49% за Медведев.

 

Сложният трилър приключи при 6:3, 6:7(4), 7:6(2) за Григор Димитров. Два тайбрека си размениха тенисистите.

 

Кое е трилър в тениса? Димитров изгуби втория сет с тайбрейк. И спечели мача... с тайбрейк в третия.

 

Третият решителен сет предложи низ от обрати. Димитров поведе с 5:2, Медведев изравни за 5:5. Последва 6:6 и тайбрек...спечелен от Григор много убедително на 2(!).

 

Постигнатият успех срещу тенисист от топ 10 определено се помни дълго.

 

Само това да е направил тенисист от топ 20 в един турнир, то за него турнирът е определено от запомнящите се в кариерата му.

 

Успехът даде криле на Димитров. В турнирната решетка той се изправи и срещу Хуберт Хуркач, 11-и в света. Доскоро полякът бе тенисист от топ 10.

 

Вярно Димитров се представя много успешно срещу поляка. Беше спелелил и трите изиграни срещи помежду им преди Париж. Григор спечели и в Париж 6:1,4:6,6:4.

 

Във витрината на мача: при 70% вкаран първи сервис за Димитров, Хуркач отговори с 62%. Много успешна игра на Димитров на първи сервис - 81% при 76% и при Хуркач.

 

Много по-ефективен бе Григор Димитров на втори сервис с 60% успех при 46% при Хуркач.  21 аса изсипа Хуркач при 8 нанизани от Димитров, но не. Григор спечели.

 

Хуркач остана извън топ 8 през сезона. И не игра в Торино. Григор Димитров продължи напред...към финала.

 

Григор Димитров приключи годината (2023) във възходяща линия. В няколко турнира записа престижни успехи срещу...тенисисти от топ 10. В ранкинга позицията му е непосредствено след тенисисти от топ 10.

 

С класирането си за финал срещу Новак Джокович в зала Берси в Париж, Григор Димитров регистрира най-силното си представяне в турнир от ATP през сезона.

 

Димитър Карарусинов