ПОСТИЖЕНИЯ

Райна Кабаиванска отдадена на кауза и през 2023

13 декември 2023

 


Майсторските класове са прекрасна възможност за самоусъвършенстване и надграждане на умения и качества. Младите таланти търсят себе си, своя стил.

 

В оперното изкуство майсторските  класове дават силен импулс за следващо творческо развитие и бляскави изяви на сцената на пожелалия го.

 

Година след година майсторски класове в България организира голямата звезда на българското оперно изкуство Райна Кабаиванска.

 

Кариерата и преминава извън България. Тя кандидатства за стипендия за специализация през 1958 г. И заминава за Италия.

 

Учи музика при музикалните педагози Зита Фумагали, Д.Тес и Мерлини.

 

През 1959 г. дебютира в Реджо Емилия в ролята на Жоржета в „Мантията“ от Джакомо Пучини.

 

От 1961 г. е солистка в Ла Скала - Милано и в Софийската опера.За няколко години тя съумява да се наложи в Ла Скала. Получава постоянно място.

 

Кариерата и преминава в изяви на най-престижните оперни сцени в света. Пее в Ла Скала, Метрополитен опера, Виенската опера, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол.

 

Специалисти признават, че тя е от най-значимите сопранови гласове през втората половина на 20 век.

 

Райна Кабаиванска е кавалер на Ордена на Италия. Пет пъти е най-популярна личност на Италия. Два пъти е музикант на годината.

 

Майсторските класове, които редовно предлага в Родината, през 21 век,  са знак на уважение и отношение към професията, преклонение през оперното изкуство.

 

Дейността и е свързана с мисъл за хората, за духовното и културата в дните ни, с отношение към младите професионалисти, които вървят напред в своето развитие.

 

Млади хора се обучават. Излизат впоследствие на сцена. Участници са в оперни постановки.

 

И през 2023 г. голямата дама на европейското оперно изкуство продължава да работи с младите професионалисти.

 

Изготвен е регламент за включване. Извършва се селекция. Младите оперни певци подготвят пет арии.

 

Изявени участници в класа ще получат накрая възможност да участват в спектакли на Софийската опера и балет.

 

През годините участници в майсторските класове на примата са излизали в спектаклите „Бохеми", ,,Вертер". ,,Норма“, ,,Турандот“, ,,Трубадур“, ,,Дон Паскуале“, „Мадам Бътерфлай"...

 

Събитието, реализирано в НБУ, е свързало университета в мрежа с най-престижните музикални академии в света.

 

София е разглеждана като разпознаваем център за развитие на млади оперни певци от Европа, Северна Америка, Азия, Австралия, Африка.

 

„Майсторският клас създаде поколения последователи на естетиката на класическия оперен театър и се превърна в институция - ,,Школата Кабаиванска", оценяват направеното от оперната звезда.

 

Райна Кабаиванска е не само известно сопрано, признат педагог, но и голям общественик, който се занимава с благотворителна дейност.

 

Фонд „Райна Кабаиванска“ присъжда стипендии на изявени участници в майсторските класове, за да продължат своето образование в България и Италия.

 

Димитър Карарусинов