ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Пекин

10 октомври 2023

 

 

Пак победа на българската звезда срещу тенисист от топ 10

 

Турнирите от Grand Slam приключиха. След US Open в края на лятото есента при топ тенисистите стартира с турнира в Пекин с ранг ATP 500

 

На пръв поглед турнирът нямаше стойността на нюйоркския. Не беше дори с ранг „Мастърс“. През 2023 в него обаче взеха участие...6,7 тенисисти от топ 10(!). Уникално и факт.

 

И това означаваше само едно: жестоко напрежение във всеки мач, интрига и сериозно предизвикателство пред всеки тенисист... от топ 20.

 

В края на 2023 след силна игра в турнирите голямата звезда на българския тенис Григор Димитров влезе в топ 20. В този момент е №19 в ранкинга.

 

Колкото до предизвикателството в Пекин, реално то бе двойно:7 тенисисти от топ 10, до 1/2 финал се стигаше след поне 2 победи над тенисисти от топ 10.

 

В двата края на стартовата решетка бяха поставени съответно Алкарас и Медведев - тенисисти №2 и №3 в ранкинга в този момент.

 

По силата на жребия Григор Димитров се изправяше при успех срещу  Макензи Макдоналд от САЩ на 1/8 финал срещу Холгер Руне на ¼ финал.

 

Американецът е талант. Поднася изненади. Датчанинът наистина показа някои колебания в играта си, през септември, но влизаше в турнира като №4 в света.

 

В Пекин Григор Димитров спечели срещу Макензи Макдоналд 2:6,7:6(4), 6:1. Измъкна втория сет... в тайбрек и бе много убедителен в решителния трети.

 

Във витрината на мача: 68% вкаран първи сервис при Григор срещу 59% при Макдоналд, 63% успех при игра на първи сервис за българина срещу 58% при испанеца.

 

Малка разлика се получи при реализацията на втори сервис - 52% при Григор при 47%  при Макдоналд.

   

При 6 аса нанизани от Григор Димитров, Макдоналд отговори с... 2, направи 1 двойна грешка при 4 при Димитров...

 

Григор Димитров блесна и в 1/8 финал  срещу Холгер Руне 6:3,7:5. Стартира вихрено за 4:0, не допусна обрат при 3:4 и затвори мача без тайбрек.

 

Във витрината на мача: 68% вкаран първи сервис при Григор срещу 65% при Руне, 79%(!) успех при игра на първи сервис за българина срещу 67% при датчанина.

 

Голяма разлика се получи при реализацията на втори сервис - 59% при Григор при 35%  при Руне.

   

При 5 аса нанизани от Григор Димитров, Руне отговори с... 3, направи 3 двойни грешки при 1 при Димитров...

 

Успехът на българския тенисист срещу датчанина в Пекин има много висока стойност: пак победа срещу тенисист от топ 10.

 

Преди ½ финала Григор Димитров и Синер си бяха разменили по един успех в срещите помежду им. Сега приключиха при 4:6, 6:3, 2:6 и 1:2 за Синер - №7 в ранкинга в този момент.

  

Във витрината на мача: 59% вкаран първи сервис при Григор срещу 59% при Синер, 73%(!) успех при игра на първи сервис за българина срещу 68% при италианеца.

 

Голяма разлика се получи при реализацията на втори сервис - 53% при Григор при 66%  при Синер.

 

При 2 аса на Григор Димитров, Синер отговори с... 3, направи 1 двойна грешка при 3 при Димитров...

 

Ставало е дума, че през 2023 големите звезди в тениса, с кариера пред тях, който са и тенисисти от топ 10, и са на по 20, са Алкарас, Руне и Синер.

 

Впрочем, Синер направи невероятен финал на турнира. С изумителна игра на ½ финал надделя над Алкарас, а сетне на финала - и над Медведев. Ти да видиш!

 

Димитър Карарусинов

Сн. ЕПА/БГНЕС