ПОСТИЖЕНИЯ

Лора Чекоратова и фестивалите с интензивни изживявания

20 септември 2023

 

 

В медии за нея ще срещнем и следното: Тя е по-известна в Ню Йорк, отколкото в Родината. Казаното е за творец с кариера извън България, но се замисляме: как така?

 

Пианистката Лора Чекоратова е свързана с концертите за българска  публика, които правят български музиканти в Ню Йорк.

 

В България следва да сме силно впечатлени и от друго: живеещата дълги години в Ню Йорк осъществява и фестивали в България.

 

Винаги сме благодарни, когато български изпълнители на произведения на музикалната класика, реализиращи се по света, пристигат у нас.

 

Впрочем, какво по-естествено за един професионалист в един момент да пожелае да представи у дома творческото си развитие. И съзряли в него идеи.

 

Завръщането с проект в България за не един и двама от музикантите е пренасяне в света на мечти и съкровени мисли.

 

Лора Чекоратова вероятно е от тях. Тя е от тези изключителни музиканти и силни личности, които се завръщат не само с концерт, а и... с фестивал.

 

Лора е сред организаторите на музикален фестивал в Ковачевицаедно живописно село в Западните Родопи. Началото е поставено през 2018.

 

В медии ще напишат: „Кой да предположи, че в родопско село ще звучат не само песни, но и музиката на...Сен Санс, Дебюси, Равел?“ И се случва.

 

2022. На фестивалната сцена в Ковачевица излизат пианистката Лора Чекоратова и мецосопраното Мариана Карпатова, цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков.

 

С това листата на участниците не свършва. Пред публиката ще са и майсторите на виолата Румен Цветков и на виолончелото Александър Сомов.

 

Към програмата на проявата се присъединяват още американската флейтистка Керъл Уинсекс и солист-арфистът на Филхармонията на Радио Франс Никола Тюлие.

 

Основатели на фестивала на камерната музика „Неотъпкани пътеки“ са Лора Чекоратова и Мариана Карпатова.

 

Музикалната класика намира нови почитатели. Голямото изкуство прониква в градски центрове, както и в малки населени места тук.  

 

...17-годишна Лора заминава да учи в „Джулиард Скул“ в Ню Йорк. Оттогава тя живее в Ню Йорк. Кариерата и преминава извън България.

 

От медии разбираме и това, че Лора Чекоратова е моторът на Българските концерти в Ню Йорк. Престижни концерти на много представителна сцена.

 

Тези концерти се откриват и закриват на сцената на „Карнеги хол“.

 

Много българи има в Ню Йорк. И е голяма радост за талантлив български музикант да направи така, че сред нашенците да звучи класическа музика.

 

Лора твърди, че българите в чужбина се обичат и си помагат. Изяснява ни. Звучи така: „Те не биха работили заедно, ако не се уважават взаимно“.

 

За Ню Йорк тя ще каже: „Харесва ми ритъмът на живота тук, харесват ми хората, които идват от цял свят, харесва ми да посещавам какви ли не събития“.

 

Тя намира време да се завърне пак и пак в родна България. През 2023 тя се включва в концерта на Нов симфоничен оркестър, изнесен под диригентската палка на маестро Петко Димитров.

 

На сцената в зала „България“ Лора Чекоратова е солист във Втория концерт за пиано и оркестър на Сергей Рахманинов.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“