КАЛЕЙДОСКОП

Забранени в Сърбия: Какво пише в книгата на Едвин Сугарев…

19 септември 2023

 

Забранени в Сърбия: Какво пише в книгата на Едвин Сугарев, която беше „арестувана“ на границата?

 

Сръбски митничари не допуснаха българин от Босилеград в Сърбия заради пренасянето на три броя от книга, посветена на сънародниците ни в Западните покрайнини. Неин автор е бившият български консул в Ниш Едвин Сугарев.

 

„Книгата има такава съдба не за първи път. Няма нищо забранено в нея. Няма призиви за насилие. Питам се – има ли списък със забранени книги в Сърбия“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Едвин Сугарев.

 

 

 

 

 

„Тази книга беше подкрепена от Национален фонд „Култура“. Няма нищо изключително, но се разказва съвършено откровено и без да се спестяват подробности за асимилацията, на която са подложени нашите сънародници, за нарушените им граждански права и условията, в които живеят“, обясни той.

 

Според него се създават нетърпими икономически условия за българите в района и добави, че е била необходима и активна българска политика:

„В книгата се изброяват 14 неща, които България можеше да направи за българите в Сърбия, но не направи. Те се чувстват малко изоставени. Това, от което страдат българите в Цариброд и Босилеград, е старата инерция на сръбските служби да ги карат или да емигрират, или да се преместят във вътрешността на Сърбия. В сръбските представи България се разглежда като потенциален враг. Да имаш такова малцинство на границата явно не е толкова удобно“.

„Тази книга трябваше да има премиера в Босилеград на 6 юли. Тъй като знаех, че ако тръгна с книгите, ще ме спрат на границата, помолих Иван Николов от Културно-информационния център (КИЦ) „Босилеград“, да намери начин някой друг да ги пренесе. Бойчо Димитров се зае с тази работа, тъй като минаваше през София. Дадох му 50 книги като дарение за КИЦ. Имаше и документ. Въпреки това книгите бяха спрени на границата, искали са да ги конфискуват. Бойчо стоя няколко часа там. Казали са му – или ги връщате в България, или ги задържаме“, коментира Сугарев.

„През 2018 година спряха пратка с подаръци за децата от Основното училище, дадени от Столичната община. Да спреш коледните подаръци на децата, които очакват да ги получат, е пълно безумие. Това не говори за цивилизовани отношения. Този граничен пункт служи и на кмета на Босилеград като бухалка“, допълни бившият български консул в Ниш.

 

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/zabraneni-v-sarbija-kakvo-pishe-v-knigata-na-edvin-sugarev-kojato-beshe-arestuvana-na-granicata.html