АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Пет приоритета в програмата за управление на страната

27 юли 2023

 

 

Пет приоритета съдържа програмата за управление на страната за периода от юни 2023 г. до декември 2024 г., прета от правителството днес Посоченият в съобщението на правителствената пресслужба срок означава, че задачите са предвидени до края на мандата на кабинет с премиер Мария Габриел, след като "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ се разбраха за ротация на министър-председателя 9 месеца след избирането на правителството на Николай Денков на 6 юни.

 

Програмата е резултат от постигнато съгласие между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Тя съдържа конкретни дейности на правителството в изпълнение на ангажиментите за законодателни инициативи, договорени между двете подкрепящи го коалиции преди съставянето на кабинета.

 

Петте приоритета в нея са:

  • Присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 г.


- Целта е да се изпълнят всички необходими дейности, за да се отговори на изискванията на европейските партньори за приемане на страната в Шенген. Правителството планира да укрепи граничния контрол, като създаде ефективна инфраструктура и организация на работа, с което България ще допринесе за общата сигурност на европейските граници. Ще се въведе комплекс от нови антикорупционни мерки и ще се реформират службите за сигурност.

 

Отпадането на границите между България и съседните страни от ЕС ще доведе до съществено облекчаване на трафика и съкращаване на времето за престой по границите, ще даде допълнителен тласък на туризма, търговията и всички други сфери на трансграничния бизнес, посочват от правителството.

 

  • Присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г.


- България ще работи в тясно сътрудничество с европейските институции и партньори, за да изпълни всички необходими условия за успешно приключване на процеса. Кабинетът ще предложи бюджети за 2023 и 2024 г. с 3-процентен годишен бюджетен дефицит. Ще проведе мащабна разяснителна кампания за ползите от въвеждането на единната европейска валута, която има за цел да опровергае разпространяваната дезинформация и да разсее притесненията на част от българските граждани. В нея правителството ще отстоява множеството ползи от еврото за гражданите, предприятията и икономиката като премахване на таксите за превалутиране; стимулиране на европейските инвестиции в България и създаване на повече, по-качествени и по-добре платени работни места; засилване на конкурентоспособността на българските предприятия; повишаване на ценовата и икономическата стабилност и ускоряване на растежа; облекчаване и поевтиняване на търговията на българските предприятия в еврозоната и извън нея; по-добре интегрирани и поради това по-ефективни финансови пазари.

 

  • Овладяване на инфлацията.


- Правителството ще предприеме необходимите мерки и реформи, за да стабилизира цените на стоките и услугите и да създаде благоприятна икономическа среда за бизнеса и за гражданите. Министерският съвет ще подкрепи и насърчи развитието на иновациите и на индустрията, както и на селското стопанство. Ще засили контрола върху целесъобразното използване на субсидиите и срещу потенциални злоупотреби с предоставените финансови средства

.

  • Изпълнение на реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

- Кабинетът ще предприеме конкретни действия, включително и чрез законодателни инициативи, за да осигури ефективното изпълнение на НПВУ и усвояването на следващите плащания. Ще се положат основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на амбициозните цели на Европейския зелен пакт. Правителството очаква изпълнението на плана да възстанови потенциала за растеж на икономиката, ще го развие и повиши, с което в дългосрочен план ще се постигне стратегическата цел за конвергенция на българската икономика и изравняване на нивата на доходите в България със средноевропейските.

 

  • Подобряване на ефективността и прозрачността на управлението на общинските проекти.

- Правителството планира целеви финансов ресурс за общински проекти, което ще позволи на общините да реализират приоритетните си инициативи за развитие и подобряване на услугите за гражданите. За да се гарантира максимална публичност и прозрачност при целесъобразното изразходване на средствата за общините, ще се изработи предвидима и обективна методика за оценка на проектите.

 

Васил Хаджийски

https://www.dnevnik.bg/politika/2023/07/26/4511680_upravliavashtite_prieha_pet_osnovni_celi_do_kraia_na/?ref=home_NaiNovoto