КАЛЕЙДОСКОП

Български ученици посетиха Британската библиотека

18 юли 2023

 

 

 

Група български ученици посетиха Британската библиотека, съобщи за рубриката БГ Свят на БТА Здравка Владова-Момчева, преподавателка по БЕЛ, История и цивилизации в Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон. 

 

Посещението се случи по инициатива на Здравка Владова-Момчева, със съдействието на Ивайло Мойсов – културен аташе в дипломатическото ни представителство. 

 

Поводът беше презентацията на оригинала на Четвероевангелието на цар Иван Александър. Възможността да разгледат документа беше подарък за завършващите дванадесетокласници с послание към тях никога да не губят своята идентичност. 

 

„Освен вълнението от дóсега с този толкова рядък и ревниво пазен документ, за нас, преподавателите и възпитаниците ни, последният урок извън класната стая беше особено важен. Дали след толкова драматични обрати в бурната ни история като се видим, ще се познаем? И ще успеем ли да свържем нишката на приемствеността след страхотната разруха, прогонила царевото „Четвероблаговестие“ от четиринадесетото столетие в Търново до двадесет и първия век в световноезичния Лондон?“, коментира Здравка Момчева. 

 

Предварително тя е изнесла две лекции в клас, посветени на Четвероевангелието. 

 

В библиотеката учениците имаха възможност да видят и портрет на царското семейство.

 

https://www.bta.bg/bg/bg-world/477555-balgarski-uchenitsi-posetiha-britanskata-biblioteka