АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Асен Василев: Бюджет 2023 не е революционен

17 юли 2023

 

Асен Василев: Бюджет 2023 не е революционен – продължава добрите практики от последните години

Приходната част е изпълнима, макар и леко напрегната, разходната позволява нормалното функциониране на държавните системи, посочи финансовият министър  

 

Като цяло този бюджет не е революционен, но позволява на България да има устойчиви публични финанси. Той продължава политиките, добрите практики, започнали последните няколко години. С тези думи пред депутатите финансовият министър Асен Василев аргументира проектобюджета на държавата за тази година.

 

По думите му той отговаря на очакванията и на работодателските организации, и на синдикатите от КНСБ, но не и от КТ „Подкрепа“ заради исканото увеличение на минималната работна заплата, която е разчетена на 780 лв., а в средносрочен план от 1 януари догодина тя ще се изчислява като 50% от средното възнаграждение за страната.

 

Министърът потвърди, че този бюджет позволява България да бъдат направени инвестиции в пълния размер без ограничения, да не бъдат ограничавани и ангажиментите за сключване на договори.

 

„Приходната част е изпълнима, макар и леко напрегната, разходната позволява нормалното функциониране на всички държавни системи, да не бъдат намалявани социалните разходи и придобивки, и най-важното – да покажем, че може да се провежда нормална европейска политика, без това да застрашава публичните финанси“, убеден е финансовият министър.

  

 

Да се разполагаме в следващите три години според кесията си, като това не ощетява българските граждани“, коментира Василев проекта за най-важния финансов закон на държавата.

 

След срещата тази сутрин в Народното събрание между ръководствата на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите, че въпреки претенциите към план-сметката на държавата, подкрепата за бюджета е чисто политически акт.

 

„Общата рамка на бюджета няма да се променя, съобщи финансовият министър. – Ако има предложения за корекции, те няма да променят рамката, а ще е разход за разход, т.е. ако някой иска допълнителен разход някъде, трябва да намали разход за друго перо“.

 

Той подчерта, че няма притеснения за бюджета.

 

Депутатите гласуваха заседанието, на което обсъждат на първо четене проекто-сметката на държавата за 2023 г., да продължи до гласуването на проектобюджета. Те обаче отказаха дебатите да бъдат излъчвани по БНТ.

https://www.investor.bg/a/540-danatsi-i-byudzhet/377812-asen-vasilev-byudzhet-2023-ne-e-revolyutsionen-prodalzhava-dobrite-praktiki-ot-poslednite-godini