АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Филм на Стефан Командарев спечели "Кристален глобус" в Карлови Вари

12 юли 2023

 

 

Новият филм на Стефан Командарев "Уроците на Блага" постигна голям успех на кинофестивала в Карлови Вари (Чехия) и спечели три награди. Лентата беше наградена с голямата награда "Кристален глобус" и наградата на екуменическото жури, а актрисата Ели Скорчева, която изпълнява главната роля във филма, беше отличена с награда за женска роля.

 

Кинофестивалът в Карлови Вари е един от най-престижните в Европа и тази година беше неговото 57-о издание.Продукцията на Командарев се конкурираше с още десет филма от страни като Канада, САЩ, Швеция, Италия и Германия.

 

"Уроците на Блага" разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя приема примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да погазва всичките си принципи.

 

Миналата година документалният филм "Една провинциална болница" спечели наградата на екуменическото жури, а през 2019 г. "Бащата" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева спечели "Кристален глобус".

 

Стефани Ангелова

https://www.dnevnik.bg/kultura/2023/07/08/4505377_noviiat_film_na_stefan_komandarev_specheli_kristalen/?ref=article-embed