АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Ситуацията в прокуратурата

27 юни 2023

 


По-малко от три дни, след като беше избран, Сарафов предложи, а колегията отново на извънредно заседание, избра негов заместник.


Напрежението в прокуратурата след отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и бързото посочване за изпълняващ длъжността на неговия доскорошен заместник и превърнал се в опонент от един месец Борислав Сарафов продължава да расте. Бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков допусна, че може да прерасне и в политическа криза.

  

 

Ситуацията се обостря и от факта, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ искат Сарафов да подаде оставка и да бъде избран нов изпълняващ длъжността главен прокурор. Той отказа и посъветва политиците да не се месят в независимата съдебна власт. Остро на избора му реагираха и Съюза на съдиите, Българския хелзинкски комитет и други организации.

  

 

Заявка, че темата ще бъде обсъдена в четвъртък на редовното заседание на пленума на съдебния съвет, даде правосъдният министър Атанас Славов. Той ще постави въпроса кой е органът, който трябва да избере изпълняващ длъжността главен прокурор - прокурорската колегия, която посочи Сарафов, или пленумът (пълният състав). Славов допусна, че може да стигне и до обжалване на решението на прокурорската колегия.

 

Кой ще бъде временен главен прокурор има значение и заради неизвестността кога ще има титуляр. Висшият съдебен съвет (ВСС) би трябвало да открие процедурата тази седмица, но темата още не е коментирана, а от "Продължаваме промяната - Демократична България" смятат, че изборът трябва да бъде направен от нов съвет, евентуално дори след промените в конституцията. Това може да удължи управлението на изпълняващия длъжността повече от три месеца.


Началникът на следствието, който в интервю за "Дневник" в средата на май заяви, че няма намерение да бъде нито и.д., нито да участва в процедура за избор на нов главен прокурор, сега прие позицията и даде заявка, че ще ревизира исканията на Гешев за имунитетите, сред които е и това за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за къщата в Барселона.

   

 

Според правосъдния министър Атанас Славов изборът на Сарафов за изпълняващ длъжността е станал, без да е изяснен въпросът дали прокурорската колегия или пленумът на съдебния съвет може да проведе този избор.

 

Подобна ситуация досега не е имало в съдебната система, а в закона не е разписано какво става при предсрочно отстраняване на един от тримата големи. Според членове на съвета, след като пленумът е отстранил главния прокурор, то той трябва да избере негов заместник. Членове на прокурорската колегия обаче, които насрочиха извънредно заседание часове след като президентът Румен Радев освободи Гешев, се позоваха на Закона за съдебната власт, според който когато административен ръководител е отстранен, временният титуляр се избира от съответната колегия.

  

 

"Начинът, по който беше избран Сарафов, без да има публично заседание, без други кандидати да участват в процедурата, без преценка на професионалните и нравствените качества, каквото е задължителното изискване на Закона за съдебната власт, и без спазване на процеса, поражда основателни съмнения за мотивите на този избор", заяви Славов в неделя вечер, цитиран от Би Ти Ви.

 

Той ще постави въпроса на заседанието в четвъртък, като смята, че изборът на Сарафов поражда основателни съмнения за мотивите на този избор. "Ще използвам правомощията си по такъв начин, че да премахнем тези съмнения", каза още Славов.

 

Това, което може да направи Славов:

 

  • Да обжалва решението на прокурорската колегия за избирането на Сарафов за и.д. Славов допусна, че може да направи това, но това няма да спре назначението на Сарафов.
  • Да повдигне въпроса пред пленума за това дали изборът на Сарафов от колегията е легитимен. Според Съюза на съдиите, ако това бъде решено, то тогава изборът на Сарафов няма да е валиден и ще трябва да се проведе нова процедура.
  • Да внесе искане за отстраняване на изпълняващия длъжността главен прокурор. До този вариант едва ли ще се стигне, от една страна, защото процедурата е сложна и дълга, а и подобна хипотеза не е разписана изрично в закона.

 

Според "Антикорупционния фонд" с избора на Сарафов за изпълняващ длъжността прокурорската колегия е нарушила конституцията.

 

"Правомощията на временно изпълняващия длъжността главен прокурор далеч надхвърлят компетенциите на един административен ръководител. Временно изпълняващият длъжността "главен прокурор" е именно главен прокурор, а не друг вид административен ръководител в съдебната власт. Конституцията и Законът за съдебната власт изрично предвиждат съвсем различен ред за избора на главен прокурор.

Поради това и същностно и като ред за избор двете длъжности не могат да бъдат приравнени. Липсва правна и формална логика редът за избор на административни ръководители да се прилага "по аналогия" в процедура за избор на главен прокурор, макар и временно изпълняващ длъжността. Не съществува и законово ограничение, изискващо временно изпълняващият длъжността да се избира единствено сред заместниците на главния прокурор, чийто мандат е прекратен предсрочно", пишат от организацията в позиция, разпространена в понеделник.


Според тях съмненията срещу Сарафов се засилват от факта, че през последните няколко седмици именно Сарафов е магистратът, който беше най-активно въвлечен в конфликта с вече бившия главен прокурор.

 

 

"Действията на прокурорите от 16 юни ведно с многократните им изявления за прилагане по аналогия на реда за избор на административни ръководители и за избор единствено измежду заместниците, въз основа на определени от тях критерии, навеждат на извод, че се цели избягване на широк дебат на кандидатурата от всички членове на ВСС с цел да бъде избрано предварително определено лице за нов главен прокурор. Изборът на Сарафов се случва ден след подписване на указа за освобождаването на Иван Гешев, дори още преди същият да бъде обнародван." Според тях изборът е бил предизвестен.

 

Лора Филева

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/06/20/4497650_koi_shte_smeni_sarafov_trusovete_v_prokuraturata/