ПОСТИЖЕНИЯ

Диригентът Максим Ешкенази с концерт в НДК през 2023

14 юни 2023

 

 

Можем да кажем за него, че през последните години живее в САЩ, но често пристига в България и участва в редица проекти.

 

Три важни момента отчитаме: къде живее музикантът, накъде се придвижва и какво прави.

 

Сигурно почитателите на музикалната класика се сещат за кого иде реч, за другите – може и да не е сигурно. Дали?

 

Завършил е Музикалната академия в България, след това и университета в Южна Калифорния. Максим Ешкенази е български диригент с кариера в Лос Анжелис. Той е изтъкнат музикант, който има много проекти и в родна България.

 

Бил е гост-диригент на най-големите оркестри в България – Софийската филхармония, Бургаската филхармония, Плевенската филхармония, Оркестъра на Класик ФМ – Радио.

 

На въпрос: „Колко често си в България?“ ще следва отговор: „Много често“.

 

Назад в годините той е участвал и в представителни събития, като специален концерт, посветен на 100 години еврейска общност в България. Тогава на сцената той е заедно с изтъкнатия цигулар Веско Ешкенази.

 

Звучат Симфонични танци из "Уестсайдска история" на Бърнстейн, Густав Малер - симфония №1 в ре мажор, Джон Уилямс - тема от "Списъкът на Шиндлер".

 

Не приема споделено от други родни музиканти за реализацията, че ако си от България в чужбина „не можеш да изкараш много пари“. Казва: „Точно обратното е“.

 

„Никога не съм усещал (в Америка) пренебрежение за това, че съм българин“, заявява Ешкенази.

 

Изяснява. Много хора са му помагали. „За музиканта е важно да има качество и чувство в музиката ти“, изповядва диригентът.

 

И през 2023 Максим Ешкенази пак е в България за необичаен концерт.

 

Музикантът излиза на сцената в НДК за концерт „Музите на Максим Ешкенази“. В концерта той дирижира оркестъра на Музикалния театър.

 

Поп звездите Михаела Маринова и Михаела Филева, актрисите Стефани Колева и Ана Пападопулу... са само някои от музите до него на сцената.

 

В медии обобщават за концерта така: Репертоарът на Ешкенази събира най-романтичната оркестрова музика от света на киното и мюзикъла.

 

Преди време той прави в България концерт с филмова музика. Реализира и концерт, посветен на музиката от „Междузвездни войни“.

 

В интервю той ще каже: „За мен концерт на филхармонията с филмова музика е сбъдната мечта“.

 

Максим Ешкенази обича своята публика. Обича да я изненадва. Както и да и предлага силни изживявания.

 

„С музиката трябва да се експериментира“, заявява в интервю Ешкенази. Веднага добавя, че в България има хора, които се опитват да привлекат младите към стойностно изкуство.

 

Посоката в мисленето е ясна. Решението е взето. „Тези хора го правят по начин, който да се хареса и на най-младите“, обявява диригентът.

 

В друго интервю музикантът беше казал: „Музиката трябва да е жива. Това се опитвам да правя с образователната програма „Фортисимо“.

 

Той се надява хората, които идват на концертите за по-широката публика, да започнат да идват и на сериозните концерти, по неговия изказ. Посочва ги: концерти с произведения на Моцарт и Рахманинов.

 

Димитър Карарусинов