КАЛЕЙДОСКОП

Председателят на НС Росен Желязков и с папа Франциск в Рим

26 май 2023

 

 

Разговор за духовност и мир на четири очи между папа Франциск и председателя на парламента Росен Желязков и съвместно поднасяне на венци от делегациите на България и Северна Македония в базиликата “Санта Мария Маджоре” - така беше отбелязан 24 май от официалната парламентарна делегация в Рим.

 

В деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност председателят на парламента Росен Желязов проведе среща на четири очи с папа Франциск, след което се състоя и разширена аудиенция с представителите на народното събрание при Светия отец. Разговорът с папата е бил за духовността и мирът.

 

 

В политически аспект Желязков изтъкна, че трябва да преодоляваме различията помежду си, за да има стабилно управление след 2 години на кризи и нестабилност.

 

 

Поздравявам ви затова, че въпреки, че сте толкова различни, сте заедно в името на вашата страна България - това послание отправи Папа Франциск към българската парламентарна делегация по случай 24 май.

  

 "Много топъл разговор. Той пази топли спомени от посещенията му през 2019 година. Обръщението му за мирът на земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е просто достатъчно да няма война", каза Росен Желязков - председател на Народното събрание.

 

Желязков изтъкна, че трябва да преодоляваме различията помежду ни особено в контекста на събитията у нас:

  

"Много добре бяха запознати с последните развития на политическата ситуация в България и поощриха, така както всички останали европейски ръководители, процеса за нормализация на политическия ни живот. Темата е да има стабилно управление, защото 2 години кризи и нестабилност, в която и да е страна по света, особено държава членка на ЕС, буди тревога."

(Следва)

https://bntnews.bg/news/praznichniyat-24-mai-na-balgarskata-parlamentarna-delegaciya-v-rim-obzor-1234657news.html

 

 

 снимка: Пресцентър на Народното събрание