АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

България чества 24 май с шествия, концерти и празнични програми

25 май 2023

 

 

За трета поредна година 24 май се чества под новото име на празника - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

По улиците на много български градове днес ще преминат празнични шествия, а общините по места организират концерти, празнични програми за деца и възрастни и др. разнообразни събития.

 

Диктовка за проверка на знанията по български

 

Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" традиционно кани българските учители и ученици да се присъединят към кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!". За девета поредна година на 24 май (както и през целия месец май) малки и големи ученици отново ще могат да направят кратка диктовка - не само, за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата. Диктовките са достъпни от страницата на Института за български език.

 

В София кампанията ще се състои от 10 до 14 ч. пред Княжеската градина.

 

София

 

По традиция в София център на тържествата ще бъде паметникът на Св. Св. Кирил и Методий пред националната библиотека, носеща тяхното име. В 10.30 часа пред сградата на президентството държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се присъединят към тържественото шествие, предвождано от тях, Гвардейския духов оркестър и възпитаниците на Софийската духовна семинария.

 

От 11 часа Радев и Йотова ще участват в официалната церемония пред националната библиотека, където президентът ще изнесе реч. Водещ на церемонията ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а слово ще произнесе писателят Георги Бърдаров – автор на книгите „Аз още броя дните си“ и Absolvo te. След това първокласници ще изпълнят стихотворението "Аз съм българче", а след това хорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" с диригент маестро Славил Димитров ще изпълни "Тропар на Св. Св Кирил и Методий" и Химн на светите братя. През целия ден след това ще има срещи с различни писатели.

 

От 12 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" за 12-а поредна година Регионалното управление на образованието в София организира своя празничен концерт за 24 май. В концерта ще участват стотици деца и ученици от столичните образователни институции, които са подготвили богата и разнообразна програма.

 

От 18.30 часа в Националния исторически музей в София Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай 24 май.

 

„Работилница за малки разказвачи“ с писателката Катя Антонова и актрисата Силвия Петкова ще открие фестивала "Да поЧетем" на столичния пл. "Славейков".

 

Пловдив

 

Община Пловдив ще отбележи 24 май с празнична литургия, молебен, награждаване, шествие, множество концерти и откриване на паметник на Димитър Кудоглу (в 11.30 ч. в Цар-Симеонова градина).

 

Денят започва с празнична литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий", отслужена от пловдивския митрополит Николай. Следва връчване на почетните знаци и значки на община Пловдив на изявени учители. Церемонията ще се проведе в Актовата зала на Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". На площад "11 май" пред гимназията ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен, отслужен от митрополит Николай.

 

От там ще тръгне празничното шествие към пл. "Стефан Стамболов", което ще премине по ул. "Хан Кубрат", подлеза на Аптека "Марица", ул. "Райко Даскалов", площад "Римски стадион", ул. "Княз Александър І". В шествието ще се включат официални лица и гости, представители на образователни и културни институции, представителна група на училища от Пловдив и Първи детски гвардейски отряд в България при детска градина "Мая".

 

Пред сградата на БНБ на Главната улица концерт ще изнесе духов оркестър към Национално училище за музикално и танцово изкуство и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс - Пловдив с диригент Снежана Георгиева. На площад "Римски стадион" ще има концерт на фанфарен оркестър на СУ "Паисий Хилендарски". На стълбите на Каменица ще може да се чуе тържествен празничен поздрав от хоровете на Пловдив.

 

В 17.30 ч. на площад "Стефан Стамболов" започва фолклорен флашмоб с участието на Школа за народни танци "Луди Млади" при народно читалище "Проф. Кирил Дженев - 2018 г."

 

Вечерта завършва на Античния театър с музикално пътешествие в света на Антонио Вивалди със симфоничния спектакъл "Вивалди завинаги" - концерт на Симфониета - Враца с участието на Максим Ешкенази и солисти и актьори.

 

Варна

 

В тържественото общоградско шествие ще се включат 125 блока с представители на 50 детски градини, 63 училища, 6 центъра за подкрепа за личностно развитие, 5 висши училища и блок на културните и научни институти. Шествието ще се движи в две успоредни колони в отделните платна на бул. "Мария Луиза" до кръстовището с бул. "Сливница". След това част от блоковете ще продължат по бул. "Осми Приморски полк", а друга - по бул. "Сливница".

 

Празничната програма ще започне в 9.20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм "Успение Богородично". В 10 ч. на пл. "Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде издигнато българското знаме, след което е предвидена фолклорна композиция с над 600 ученици и студенти, а в небето ще полетят цветни балони с буквите от българската азбука и гълъби.

 

Бургас

 

В Бургас програмата ще започне с голямо шествие от пл. "Тройката", което ще премине през централната пешеходна улица на града, а след това ще продължи с концерти, изложба и други инициативи в регионалната библиотека. Тази година за участие в шествието са се записали близо 10 хил. души. Това включва представители от 33 детски градини, 44 училища, четирите университета в града, духовенството, читалища и културни институти.

 

В Морската градина учениците ще могат да поднесат цветя на паметник от Алеята на възрожденците, след което да посетят един от двата концерта, които ще се проведат веднага след шествието. Единият концерт е на открита сцена "Охлюва" и е под наслов "Език свещен". В него ще участват детски хор "Милка Стоева", вокална формация "Морски песъчинки" и смесен хор "Родна песен" с водещи Пепа Николова и Никола Парашкевов. Другият ще се проведе в Летния театър под наслов "Фолклорни ритми" с участието на различни детски и държавни фолклорни ансамбли, гайдарски състави и училищни фолклорни формации.

 

Традиционната изложба на бургаските художници "24 май" ще бъде открита в залата на Дружество на бургаските художници, като в 13:00 ч. ще бъде обявен и носителят на наградата "Млад художник на годината".

 

По същото време ще започнат и празничните инициативи в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Първите от тях са озаглавени "Книгата, която ме намери" или "Сляпа среща с книга", в които деца и възрастни ще получат книга подарък от библиотеката. По-късно там ще се проведе и тематично ателие по калиграфия с името "Да пишем заедно глаголицата!" с ръководител д-р Маргарита Дончева. От 18:00 ч. предстои и прожекция на документалния филмов разказ за Йордан Радичков "Истории за птици, хора и други чудеса" на режисьора проф. Любомир Халачев.Днес ще бъде и официалното откриване на Планетариума в зоната за обществен достъп в района на Морската гара, който се намира точно срещу Детския научен център "Планет Ум".

 

Стара Загора


Над 70 училища, детски градини, културни и образователни институции и читалища ще се включат в празничното шествие, уточнява БТА, като ще бъдат отбелязани и 165 години от първото тържествено честване на празника в Града под липите.В 10 ч. пред сградата на общината ще има празничен водосвет след тържественото издигане на националното знаме и официални слова. Веднага след това ще започне и шествието, което ще тръгне от площада пред общината и ще премине по централния бул. "Цар Симеон Велики".

 

Кулминацията на празника ще бъде пред сградата на областната администрация, където своеобразен финал ще даде фолклорна композиция на шест ансамбъла. Малко след това, поздрав по повод празника ще отправят и актьорите от Драматичен театър "Гео Милев".

 

Велико Търново

 

От пл. "Велчова завера" ще потегли традиционното шествие с портретите на Кирил и Методий, на техните ученици, последователи и на бележити българи. В шествието ще се включат деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, общественици, библиотечни дейци, творци. Пред сградата на общината ще бъде връчена общинската награда "24 май" на изявен зрелостник. Носител на отличието тази година е Даница Христова от Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров".

 

Перник

 

Празникът ще започне в 11 ч. с шествие. В него ще се включат над 3000 ученици и учители от Перник. Колоната ще бъде предвождана от ученическия оркестър на най-старото пернишко учебно заведение - Шесто средно училище "Св. Св. Кирил и Методий", което през този месец отбеляза 180-годишен юбилей.

 

От 12 ч. на сцената пред Двореца на културата в миньорския град ще започне фолклорен концерт с участието на Ансамбъл "Граово" и детския фолклорен ансамбъл "Чудно оро".

 

В тържествената зала на Минната дирекция ще бъдат връчени отличията "За принос" на заслужили учители, културни дейци и журналисти. През целия ден експозициите на Регионалния исторически музей ще бъдат отворени и със свободен вход за желаещите да ги посетят.

 

Сливен

 

Началото ще бъде дадено с шествие на ученици от местните училища. То е предвидено да започне от Градската градина в 11 ч., ще премине по главната улица и ще продължи до централния пл. "Хаджи Димитър". Там от 11.30 ч. ще започне общоградската церемония за отбелязване на празника. След това, от 12.30 ч. фолклорен ансамбъл "Пирин" излиза на откритата сцена на пл. "Хаджи Димитър". Пак там, от 19.30 ч. ще се състои концертът на Владимир Ампов - Графа и българската група Intelligent Music Project.

 

Ямбол

 

Денят ще бъде отбелязан с шествие, концерт и церемония по награждаване на учители и културни дейци. Очаква се в празничното шествие да се включат над 1200 учители, ученици и деца от детските градини в Ямбол.

 

Габрово

 

Празничната програма ще започне в 9.30 ч. с тържествен молебен в храм "Успение на Пресвета Богородица", а по-късно ще има литийно шествие от храм "Успение на Пресвета Богородица" до паметника на Васил Априлов и поднасяне на цветя. От 10 ч. е тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство.


Шумен

 

В празничното шествие ще се включат деца, ученици, учители, студенти, преподаватели и представители на културни институти. Шествието ще тръгне в 10 часа от пл. "Кристал", ще премине по бул. "Славянски" и ще завърши пред сградата на общината.

 

След това, от 11 часа на тържествена церемония пред общината ще бъдат връчени наградите на Шумен в системата на образованието и науката за 2022 г. Учители, ученици, студенти и преподаватели ще бъдат отличени за своя принос и значими успехи в просветното дело.

 

В празничната програма със свои изпълнения ще участват детските танцови ансамбли "Веселяче", "Пъргавелче" и "Звънче", детският хор "Бодра песен", смесеният хор "Проф. Венета Вичева" и хор "Планинско ехо".

 

Търговище

 

В празничния ден Регионалният исторически музей в Търговище ще посреща посетители със свободен вход. До 13 часа отворено за посещение ще бъде Славейковото училище с постоянна експозиция "Възрожденска класна стая" и няколко изложби.

 

Разград

 

Празничният ден започва за разградчани от пл. "Възраждане", където в 10 ч. ще се съберат блокове от ученици от всички разградски училища. Ще бъде извършен ритуал по издигане на националния флаг. В 11 ч. празнично шествие от представители на образователни и културни институции тръгва към пл. "Независимост", където ще е празничният концерт.

 

Босилеград

Българите в Босилеград ще посрещнат празника пред църквата "Св. Троица" и първото килийно училище в с. Извор. От това място започва просвещението на Краището през 1833-1835 г. Българите ще отбележат празника с няколко събития. Празникът започва в 11 ч. местно време с културно-образователна програма, в която ще участват ученици и учители от Босилеград и България. Организаторите са подготвили и изложба с рисунки на деца от основното училище "Георги Димитров".

 

В 13 ч. започва тържествен концерт, подготвен от основното училище и гимназията в Босилеград. Събитието ще се състои в голямата зала на Културния дом. По-късно в празненството ще се включи и Народната библиотека "Христо Ботев" в Босилеград. От 15.30 ч. там ще бъде изнесена лекция за глаголицата и вълшебството на буквите. Тя ще бъде представена от Татяна Атанасова, учител във Валдорфско училище и в Детска градина "Проф. Николай Райнов", София.

 

Адриян Георгиев

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/05/24/4486797_bulgariia_chestva_24_mai_s_shestviia_koncerti_i/