ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Изключителната цигуларка Мила Георгиева свири в България

20 април 2023

 


Мила Георгиева е солист в цикъла „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола

 

Може да бъде обявено и така: Концертмайсторът на оркестъра на Радио Щутгарт отново с изява на българска сцена.

 

Престижно е, когато български музиканти печелят конкурси и позиции на концертмайстори на европейски оркестри.

 

Сред голeмите изпълнители на цигулка това признание има и Мила Георгиева. От години тя свири за този оркестър в Германия.

 

При това тя е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт от сезон 2002/2003. Далече назад във времето...

 

А може и да бъде обявено и иначе: Една от звездите на българската цигулкова школа отново на родна сцена.

 

И пак ще е вярно. Да си спомним успехите и специализациите и през първите години на звездния и път в света на класическата музика.

 

Мила Георгиева е звезда на небосклона на класическата музика от началото на кариерата и. Печели първи награди от конкурси в Италия, Чехия и България.

 

Осъществява турнета в Испания, Нидерландия,Сингапур, Индия, Китай и т.н.

 

От визитката и разбираме и това, че нейни изпълнения са записани от италианската, френската и швейцарската телевизии.

 

Учила е в музикалното училище в София, преди да впечатли с изявите си в   концерти на световни сцени.

 

Мила Георгиева е учила при Дороти Дилей и Чо Лианг Лин в „Джулиард Скул“ в Ню Йорк, както и при Ифра Нийман в „Гилдхол Скул“ в Лондон.

 

А като казваме за училището и, в София, имаме и едно наум по темата. През април 2023 тя пристига за концерт с възпитаници на музикалното училище.

 

Мила Георгиева и Младежката филхармония, създадена към Музикалното училище „Проф. Любомир Пипков“, свирят в концерт в памет на проф. Емил Янев.

 

В продължение на над 50 години проф. Емил Янев развива артистична, педагогическа и обществена дейност. Кариерата му дълги години ще е свързана и с оркестъра на Националното музикално училище.

 

Маестрото е дългогодишен преподавател по хорово и оркестрово дирижиране. Ръководител е на диригентски курсове в България и чужбина.

 

В памет на проф. Емил Янев през 2023 свирят Младежка филхармония „София“ и Младежка капела с диригент Славил Димитров. В тяхно изпълнение звучат творби на Астор Пиацола, Жорж Бизе и Георги Андреев.

 

Специален гост в програмата на концерта е цигуларката Мила Георгиева. Именно под палката на маестро Емил Янев... започва звездната и кариера.

 

Сега на сцената Мила Георгиева е солист в цикъла „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ от Астор Пиацола...

 

Където и да те отведе кариерата по пътя на творческото ти израстване и развитие, важно е да си спомняш и да не забравяш откъде си тръгнал.

 

Присъствието на Мила Георгиева на този концерт само потвърждава това. Професионализмът и моралът, себеуважението и светоусещането не познават компромиси.

 

Концертът е в рамките на Европейския музикален фестивал. Осъществява се с подкрепата на Столична община.

 

И винаги е много приятно, когато именити български изпълнители, реализиращи се някъде по света, пристигат за концертни изяви във  фестивали в родна България.

 

Мила Георгиева е участвала във фестивалите „Варненско лято“, „Европейски музикален фестивал“ (София), „Дни на музиката в Балабановата къща” (Пловдив).

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“