ПОСТИЖЕНИЯ

Сопраното Соня Йончева с концерт в България

12 април 2023

 

 

 

Някои звезди от музикалната сцена колкото и често да са пред публиката, всеки път изумяват. Говорим за световни звезди.

 

От години сопраното Соня Йончева е оперната дива на България. Тя е и лицето на Метрополитен опера. Световна звезда на оперното изкуство.

 

Постановките с нейно участие са в големия афиш на световни събития на музикалната сцена. Играят се в оперни театри с планетарна известност.

 

И през 2023 ще е така: оперната дива излиза на сцената на МеT. Този път  в „Норма“ от Белини.

 

Преди години „Травиата“ с нейно участие предизвиква истински фурор.

 

New York Classical Review не спестява и сега похвали за нея: "Соня Йончева излъчваше мистично, неземно усещане за спокойствие и блясък“.

 

Музикалната критика все пак е много претенциозна. Музикалният критик на МeT изразява резерви. За да видим в „Норма“ и австралийката Хелена Дикс...

 

Самата Соня Йончева смята партията на Норма за крайъгълна в кариерата на всяко сопрано. Изпълнявала я в Кралската опера в Лондон.

 

Изявите и са определяни от музикалната критика като „оригинални, перфектно вокално изпълнени, заредени с изключителен драматизъм“.

 

Не сме забравили и ролята и за популяризирането на оперното изкуство.

 

Когато в Метрополитен разработват идеята да представят оперното изкуство на по-широка, а не само на избрана публика, по света, изборът бил на спектакли, в които именно тя е на сцената.

 

Оперната дива получава изключително признание и от света на киното. Филмираните спектакли с нейно участие са силно харесвани от публиката.

 

Спектакълът „Травиата“ преди години бил направил по-добър бокс офис в американските киносалони от спечелилия Оскар филм „Ла Ла ленд“...

 

...Родената в Пловдив учи в Музикалното училище в града, свири на пиано, взима уроци по пеене. И един ден стига да Консерваторията в Женева.

 

Много млада тя печели първите награди в конкурси за оперно пеене в София, Бургас и Варна.

 

Като студентка е лауреат на Международен конкурс в Милано, под патронажа на Николай Гяуров и Мерела Френи.

 

Пробивът към висините на оперното изкуство ще дойде с признание за участието и в конкурса „Опералия“. Оценката идва от Пласидо Доминго.

 

„Толкова съм горд, че първи я открих. Тя спечели конкурса „Опералия“, казва лаконично тенорът, организирал конкурса.

 

Дълбоко в кариерата впоследствие тя ще е поканена от великия тенор за участие в знакови негови концерти.

 

Признанието през годините само расте с работата, с изграждането и израстването и в оперното изкуство.

 

„Тя е мечтатата певица за всеки диригент – с голям, богат на нюанси глас, тя пее с неистова лекота и артистичност“, казва за нея диригентът Валерий Гергиев.

 

Прочутото сопрано е подготвило бароков репертоар за гастрола си в зала „България“(2023). Хендел, Пърсел и Рамо са акценти в програмата.

 

Димитър Карарусинов

 

Дирекция „Български общности и информационна дейност“