АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

МВнР отчете успешно провеждане на изборите зад граница - 737 секции в 61 държави

11 април 2023

 

 

Министерството на външните работи отчете успешно провеждане на изборите за 49-о Народно събрание в чужбина. В неделя сънародниците ни зад граница гласуваха в 737 секции в 61 държави.

 

Вотът е протекъл спокойно, при добра организация и в сътрудничество на българските общности зад граница, посочи на брифинг министърът на външните работи Николай Милков.

 

Над 185 хиляди души са гласували в чужбина, което е с близо осем хиляди души повече в сравнение с вота преди шест месеца. 

 

Най-много са гласувалите в Турция - в южната ни съседка до урните отдиха близо 70 хиляди души. Над 26 хиляди българи гласуваха във Великобритания, а над 21 хиляди в Германия и над 11 хиляди в Испания.

 

В 6 от 245-те секции зад граница, където сънародниците ни можеха да гласуват с машини, е възникнал проблем, посочи външният министър Николай Милков:

 

"В 4 от случаите става въпрос за технически неизправности". В останалите 2 случая е свършила хартията за отпечатване.

 

4150 са членовете на избирателни комисии, назначени зад граница със съдействието на МВнР. 1900 от тях са представители на политически партии, 1500 - на българските общности зад граница, а 737 са представители на държавата. 1600 са били резервните членове на СИК зад граница заради честите откази или неявяване в последния момент на представители от партийните квоти.  

 

"Това е повтарящ се недостатък. Апелираме към политическите партии да ангажират наистина хората си с отговорност", отбеляза външният министър Николай Милков.

 

Проблем остава формирането и назначаването на СИК извън страната, подчерта Милков. За пореден път е имало напрежение между българските общности по места и партийните назначени:

 

"Какъв би бил възможният подход от такава ситуация -  единият вариант това е партийните участници да бъдат назначавани в много по-ранен период, така че да се знае ясно колко места остават за местните активисти".

 

Външният министър постави и още една тема: "Въпросът за дистанционно гласуване зад граница, което е радикалното решаване на редица други технически въпроси, може би, то би увеличило също така избирателната активност". 


Мира Стефанова

 

 

По публикацията работи: Мария Йорданова

https://bnr.bg/izbori/post/101806209/mvnr-otchete-uspeshno-provejdane-na-izborite-zad-granica-737-sekcii-v-61-darjavi