АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Борисов: ГЕРБ ще покани на разговори абсолютно всички партии

05 април 2023

 


"ГЕРБ ще покани (на разговори за съставяне на правителство - бел.ред.) абсолютно всички партии, които народът изпрати в парламента. Това ще стане в момента, в който президентът Радев ни връчи мандата." Това обяви на първия си брифинг след изборите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му, една коалиция между големите партии би успокоила обществото.

"Това Народно събрание трябва да излъчи ново правителство, независимо каква ще е цената за партиите. В противен случай нови избори означава същото. И риск за парламентарната демокрация и република. След като има едно състезание, има победители, има и победени. Аз съм губил избори и знам колко е тежко. Затова първите дни избягвам да говоря", коментира Борисов.

"Обръщам се към лидерите на партиите. По време на кампания се чертаят разделителни линии. Така е и в демократичния свят. Но след избори, ако на една партия не й стигат гласовете да състави правителство, се правят коалиции. Нашите естествени партньори са тези, които подкрепят вижданията ни за Украйна, за Шенген, за еврозоната", каза лидерът на ГЕРБ.

Затова ние ще поканим, и това е решение на Изпълнителната комисия на партията и коалиционния ни партньор СДС, абсолютно всички партии, които избирателите са изпратили в парламента. Най-стабилно управление би имало с коалиция между големите партии, добави той.

"Всички разговори за политики минават през редовно правителство. Затова за политики ще говорим само с формациите, които решат да участват в редовен кабинет", добави той.

И каза още, че без редовна власт, ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проектобюджет. „На инат няма да се приеме нито бюджет, нито реформи”, заяви лидерът на ГЕРБ.

"Българите казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП-ДБ също не може. Личните ни чувства нямат никакво значение", подчерта Борисов.

"Нека загубят партиите ни, но да спечели народът, да спечели държавата ни", добави лидерът на ГЕРБ.

Той коментира накратко и провеждането на изборите: "Вчера ЦИК каза, че 100% са преброени протоколите, а вечерта се явиха още 11 секции. Може би това е инерция от миналите и по-миналите избори, когато знаем какво се случваше с последните часове със секциите от чужбина..."

ГЕРБ повиши резултата си за втори пореден път и победихме нашите основни опоненти. Някои ме обвиниха, че с думите си в изборния ден може да съм намалил процентите на ГЕРБ, но аз считам, че бях честен, каза още Борисов. 

Коалиция ГЕРБ-СДС спечели проведените в неделя парламентарни избори с 26,49% от упражнилите правото си на глас.

https://trud.bg/%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1/