ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Ротердам

05 април 2023

 

 

Тенисистът беше казал: „Мотивират ме хората, които не се страхуват да преследват целите си, мечтите си“

 

Преди време го попитаха: „Извън корта изглежда, че много се забавлявате с Новак Джокович“?

 

Григор Димитров  отвърна: „Уважавам опонентите си както на корта, така и извън него“. Веднага прибави: „На корта аз съм там, за да победя“.

 

Можеше ли той да бъде силно повлиян от последният сблъсък с Джокович в Мелбърн на AO? Отговорът дойде скоро от Ротердам. И той бе: „Едва ли.“

 

Най-добрият български тенисист пак показа силна игра. И проби напред към ½-финала в турнира, който бе от ранга ATP 500.

 

Като за тенисист от топ 30 пак му предстоеше да регистрира евентуално два успеха срещу...тенисисти от топ 10, за да може да излезе... на ½ финал.

 

Последното е голямо предизвикателство. Изисква пределна мобилизация и концентрация. Вероятно и доза-две късмет.

 

¼-финалът с Хуркач, тенисист от топ 10, се получи много здрав мач, завладяващ трилър, който българинът измъкна с два тай-брейка 7:6(4), 7:6(5).

 

Във витрината на мача: 61% за Димитров на вкаран първи сервис срещу 68% при Хуркач, 76% успех при игра на първи сервис срещу 81% при Хуркач.

 

И двамата се представиха силно на втори сервис. Григор реализира 56% успех на втори сервис при 55% при Хуркач.

 

При 8 аса нанизани от Григор,  Хуркач отговори с... 18, направи 0 двойни грешки при 3 за Димитров...И като краен резултат 0:2 в пасив за поляка.

 

Получи се абсолютно равенство при спечелените от двамата точки в срещата и уникален резултат при тази „витрина“ на мача.

 

Голям късмет Димитров извади, че вместо срещу Андрей Рубльов, тенисист от топ 10, той се изправи на ¼ финал срещу Алекс де Минор, тенисист от топ 30.

 

Впрочем, младият австралиец 25-и в ранкинга показа завидна класа. Сензационно много уверено надигра още в първия кръг Рубльов 6:4, 6:4.

 

Димитров и Де Минор си бяха разменили победи преди Ротердам при баланс за българина 1:2. Срещата им в Ротердам приключи при успех за българския тенисист 6:3, 3:6, 7:6(6).

 

Във витрината на мача: 56% за Димитров на вкаран първи сервис срещу 55% при Де Минор, 82%(!) успех при игра на първи сервис срещу 71% при Де Минор.

 

И двамата се представиха силно на втори сервис. Григор реализира 53% успех на втори сервис при 52% при Де Минор.

 

При 6 аса нанизани от Григор,  Де Минор отговори с 4, направи 6 двойни грешки при 3 за Димитров...

 

Изключителен тайбрейк изигра Григор. Стартира от 0:3, с двойна грешка за 3:5, спаси два мач бола, за да измъкне успеха в сета и мача с 8:6 в тай-брейка.

 

Григор Димитров на корта често е показвал с изявите си и самочувствие, и класа. И то не само при срещите, завършили с краен успех за него.

 

Показвал е и възход, но и спад в играта си, впоследствие, изиграни на високо ниво геймове и някакво „пропадане“...нататък, в следващия сет.

 

Колкото до вдъхновението, в интервю тенисистът беше казал: „Мотивират ме хората, които не се страхуват да преследват целите си, мечтите си“.

 

Впрочем, класирането на полуфинал в Ротердам е изравнен най-силен резултат и постижение за тенисиста от сезон 2022(Виена).

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“