АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

"Алфа рисърч": Паритет на върха, кампанията не донесе промяна

30 март 2023

 

 

ГЕРБ-СДС има лека преднина пред "Продължаваме промяната" - "Демократична България" три дни преди изборите, сочи последното проучване на "Алфа рисърч". То е направено в периода 25-29 март и според него до урните ще отидат 39% от хората с право на глас.Според данните преднината е 0.5 процентни пункта - 25.9 срещу 25.4%. Още по-малка е разликата между втория и третия ДПС с 13.8% и "Възраждане" с 13.6%. БСП с 8.2% остава петата формация с шанс да влезе в парламента.Шансове има и за "Български възход" с 3.9%. "Левицата" има 3.1%, а "Има такъв народ" 2.3%. С "Не подкрепям никого" биха гласували 3.8% от гласуващите.

 

Изследването е направено в периода 25-29 март със собствени средства сред 1013 пълнолетни българи в цялата страна чрез двустепенна извадка, стратифицирана по регион и тип населено място, с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.


Пред БНТ Геновева Петрова от "Алфа рисърч" отбеляза, че очакванията към кампанията са били тя да е решаваща предвид стартовите позиции на партиите. "Три дни преди изборите кампанията внася известна електорална динамика, но не и качествена промяна в общата политическа картина. Смятаме, че се дължи на факта, че водещите партии заложиха на комуникации и послания, насочени към твърдите симпатизанти, без да положат усилия за привличане на по-широк кръг избиратели", отбеляза тя.Според проучването на "Алфа рисърч" 74% от анкетираните са казали, че на се си променили мнението за кой да гласуват от кампанията. 11% са променили решението си, а 15% още не са избрали кой да подкрепят. "Може тяхното решение да се окаже важно за подредбата, особено предвид очакваната ниска избирателна активност", отбеляза Петров.

Георги Пауновски

 

https://www.dnevnik.bg/izbori-2023/2023/03/01/4455513_koi_shte_specheli_izbori_2023_prognozite_na/#4466458

Заб. Заглавието е на инфопортала „Родина“.