КАЛЕЙДОСКОП

Броенето на гласовете

28 март 2023

 

Промените в Изборния кодекс ще забавят броенето на гласовете 

Приетите от ГЕРБ, ДПС и БСП промени в Изборния кодекс, които върнаха гласуването с хартиени бюлетини, ще забавят обработването на резултатите от извънредните парламентарни избори на 2 април. Това очакват от “Информационно обслужване”, които представиха в петък програмата, с която ще броят гласовете от предстоящия вот.

Изпълнителният директор на дружеството Ивайло Филипов посочи, че секционните избирателни комисии (СИК) ще трябва да преброят бюлетините на техническо устройство, което ще осъществи задължителното видеоизлъчване. Той обясни, че очакват забавяне при пристигането на СИК в Районните избирателни комисии, тъй като „протоколите са с малко повече данни“.

Филипов каза още, че всички устройства, които трябва да заснемат обработката на протоколите в секционните комисии, са в компанията и са с инсталирано приложение, което ще се полза за видеозанемане и видеоизлъчване. По отношение на интернет обхвата в секциите в страната той заяви, че имат уверението на трите телекома, че работят и ще работят до изборния ден за увеличаване на покритието, предаде БТА.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/32294214.html