АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Вицепрезидентът: Освен фактите да се проучат задълбочено мотивите, които са водили спасителите на българските евреи

14 март 2023

 

 

„Недостатъчно се знае за светлия пример на България, която спаси своите евреи. Този безпрецедентен акт принадлежи не само на българската, а на световната памет. Благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновени българи преди 80 години моята страна спаси над 48 хил. евреи. За съжаление, не успяхме да защитим 11 343 евреи от територии, по това време администрирани от българските власти.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на международна конференция „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“. Организатори на конференцията са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, посолството на Държавата Израел, Министерството на външните работи, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите в България, Федерацията на ционистите в България. Йотова поздрави Министерския съвет, в частност Министерствата на културата и външните работи за амбициозната програма за отбелязването на паметната годишнина.

 

„Обща е целта ни – да знаем и помним уроците на историята. Задачата ни е още по-важна днес, когато в Европа, в света, в България обилно се лее реч на омразата, надигат се антисемитски настроения, следващите една след друга кризи подхранват вируса на отричането, а отвоювани от десетилетия човешки права днес се потъпкват без свян“, изтъкна вицепрезидентът. Тя определи като опасни опитите за подмяна на историята чрез отричане на съществуването на Холокоста и цитира Цветан Тодоров: Злото не е само в миналото.

 

„В дълг сме към историята, към хората, които застават открито в защита на еврейското население и се обявяват против антиеврейското законодателство и подготвяната депортация. Познанието за значимата роля на представителите на българските юридически среди трябва да излезе извън рамките на професионалната гилдия“, призова Илияна Йотова. Тя посочи, че освен фактите трябва да се проучат задълбочено мотивите, които са водили спасителите на българските евреи. „Колкото повече знаем за тях, толкова по-категорично няма да допуснем да се повтори“, категорична е вицепрезидентът.

 

„Национална гордост е спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта! Гордост е, когато в Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим прочетеш написано с големи букви „България – страната, в която еврейското население беше спасено“, посочи вицепрезидентът. Тя подчерта, че в различни европейски страни отделни личности въстават срещу Холокоста, но единствено в България той среща съпротивата на общественост и институции и с парламентарен акт е спряна депортацията на евреите.

https://www.president.bg/news7094/vitseprezidentat-ne-znaem-dostatachno-za-svetliya-primer-na-balgariya-sas-spasyavaneto-na-balgarskite-evrei.html