КАЛЕЙДОСКОП

Онлайн ателие по история

02 февруари 2023

 

Онлайн ателие по история за български деца в чужбина организира Web читалище

 

Онлайн ателие по история за децата от българските общности по света организира платформата Web читалище. Това става ясно от публикация на страницата на организацията във Фейсбук. 

 

На 3 януари, от 19.00 часа, участниците в обучението ще имат възможност да научат факти, свързани с миналото на България, българските традиции и обичаи, както и да се запознаят с някои “стари“ думи. 

 

“Нерядко именно покрай светлите празници усещаме своята топла свързаност с родината и дома. В ума ни изникват спомени от къщата на баба, уханието на домашните гозби, игрите с връстници и невероятните ритуали, които сме изпълнявали около огнището и трапезата“, споделят от Web Читалище в публикацията си.

 

От Web читалище припомнят, че децата, родени извън България, често не разбират голяма част от празничните обреди. Затова се наемат със задачата да им помогнат да се докоснат до българските история, традиции и обичаи, които са свързани с техните родители, баби и дядовци в България.

 

Онлайн курсът е предназначен за деца от 8 до 12 години, уточняват организаторите на събитието.

 

Платформата, наречена WEB Читалище, помага на българчетата по целия свят да учат родния си език. Тя е дело на Лилия Халембакова-Павлова и Михаела Москова. „Името „читалище“ не е случайно. То касае желанието да се продължи една българска традиция в дигиталната ера. Новите технологии правят българското читалище световно – виртуалните платформи с лекота свързват деца и младежи от българската диаспора във всички точки на планетата“, посочват за БТА създателите на проекта.  

Мария Гуцева, БТА

https://www.bta.bg/bg/bg-world/383450-onlayn-atelie-po-istoriya-za-balgarskite-detsa-v-chuzhbina-organizira-platformat