КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Хага

25 януари 2023

 

Три нови паралелки и двама нови преподаватели в българското училище в Хага

 

Три нови паралелки са открити през 2022 година в българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Нидерландия. С тях общият брой на паралелките в училището вече е 14. Това става ясно от публикация на учебното заведение във Фейсбук. 

 

Преподавателите правят резюме в цифри за края на годината. Отбелязват, че в училището учат 159 ученици, като през 2022 г. своето обучение са започнали 112 деца. Към учителския екип са се присъединили двама души.

 

Българското училище резюмира в своята публикация в социалната мрежа и събитията и срещите с България, случили се в рамките на изминалата година. Състояли са се виртуални срещи с три музея – с този на образованието в Габрово, с Регионалния археологически музей в Пловдив и с Регионалния исторически музей в Русе. Сред гостите на училището са били журналистите Миролюба Бенатова и Искра Ангелова.

 

Преподавателят в учебното заведение Светлана Храброва е участвала в конференция на Асоциация на българските училища в чужбина в Рим и Неапол. 

 

Българското училище публикува и списък с награди, които са получили неговите възпитаници. Сред тях са отличия в конкурс за живопис, за литература, за камерни групи и за най-усмихнат клас. Учебното заведение припомня и за провелия се коледен базар в помощ на болно дете и благодари на всички родители-доброволци и на тези, подкрепили учебната дейност с дарения. 

 

Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” в Хага е първото българско училище в Нидерландия. Създадено е през 2006 г. в Лайден.

 

Снимка: Хага 

https://www.bta.bg/bg/bg-world/from-bulgarians/383291-tri-novi-paralelki-i-dvama-novi-prepodavateli-v-balgarskoto-uchilishte-v-haga