КАЛЕЙДОСКОП

Българчета в Лутън пресъздадоха обичая на коледуването

25 януари 2023

 


Тържество с ритуал, пресъздаващ коледуването, се проведе в Българското училище "Св. Климент Охридски" в Лутън. Това съобщиха за рубриката БГ Свят на БТА от учебното заведение. 

 

Имахме едно незабравимо изживяване. Заедно с деца и родители почувствахме магията на Коледа. Спазихме българските традиции и обичаи и запознахме нашите гости с ритуала на коледуването. Имахме си и красиви снежинки и малки сладки джуджета. А след това се пренесохме в света на приказките“, споделят от екипа на училището. 

 

Те допълват още, че момичетата и момчетата в БУ в Лутън са демонстрирали и актьорските си умения, пресъздавайки приказката "Дядовата ръкавичка" с коледен аранжимент.

 

Завършихме нашия спектакъл с български ритми и народни хора. Естествено, че при най-послушните деца дойде и добрият Дядо Коледа. Той раздаде подаръци на всички. А за нашите очарователни майки беше приготвил красиви късмети с български народни носии“, разказват организаторите на събитието. 

 

Коледното тържество завърши с почерпки, приготвени от майките на възпитаниците на училището. 

 

БУ „Св. Климент Охридски” е създадено през 2018 година по желание на родители, които живеят в град Лутън и близките населени места. Сформира се сдружение, чиято задача е насърчаване обучението на децата по български език и литература. Благодарение на ентусиазма, неизчерпаемата енергия и воля за работа на директор, учители, родители и деца, училището става за кратко време средище, където учениците идват с желание и се учат с любов, информира сайтът на БУ.

Юлия Христова

https://www.bta.bg/bg/bg-world/378830-balgarcheta-v-lutan-presazdadoha-obichaya-na-koleduvaneto