КАЛЕЙДОСКОП

Изложба на ДКИ е гостувала в три балкански държави

24 януари 2023

 

Изложбата „Дипломация и изкуство“, гостувала в националните галерии на три балкански държави, представянето на мобилни експозиции в рамките на събития, проведени на три континента и развитието на програмата „Балкански диалози“. Това са част от основните проекти, реализирани през годината от Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

Експозицията „Дипломация и изкуство“ - част 2 представя картини от Художествения фонд на Министерството на външните работи. Тя гостува в Черна гора, Босна и Херцеговина и Северна Македония, става ясно от публикация във Фейсбук страницата на института.  

Представянето на мобилни изложби на три континента се проведе успешно под патронажа на еврокомисар Мария Габриел във Венеция и на вицепрезидента Илияна Йотова в София, допълват от организацията.

“И още много други дейности реализирахме, но най-важното – работихме професионално и отдадено, за да може културната дипломация да е активен инструмент във външнополитическите послания!“, отчитат още от Културния институт.

Съвременни артисти от Швейцария и Нидерландия избират ведомството да домакинства и да презентира изкуството им в България. Автори от Косово, Северна Македония и Турция и деца от 14 държави също гостуват със своето изкуство у нас.

Културният институт партнира и на проекта „Поезия в метрото“, и на дните на Европейското културно-историческо наследство и на европейските езици.

Изпълнява и проект по Норвежкия механизъм за борба с антисемитизма и опазването на еврейското културно наследство.

https://www.bta.bg/bg/bg-world/from-bulgarians/382831-darzhavniyat-kulturen-institut-kam-mvnr-realizira-reditsa-proekti-zad-granitsa-p