ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Григор Димитров в Мелбърн

19 януари 2023

 

Australian Open е от турнирите, които топ тенисистите очакват с особено вълнение. С този турнир през януари се открива на практика сезонът.

 

И веднага професионалистът се потапя в дълбоки води.Турнирът е от най-стойностните, най-престижните и с най-голям награден фонд турнири от веригата.

 

AO е от ранга Grand Slam. И не става дума за пари или само за пари, а за „изхвърляне“ на тенисиста при успех, при няколко успеха поред,  в Мелбърн, много нагоре в ранкинга.

 

За всеки тенисист от топ 20 или топ 30 е важно да излезе на корта във втората седмица на турнира в Мелбърн. Това означава той да прескочи в четвъртия кръг или в ¼ финал поне.

 

В ранкинга в момента голямата българска звезда на професионалния спорт Григор Димитров е именно на тази позиция. В края на топ 30 е.

 

Сезон след сезон се отстояват ранкинг и точки. Успехите на един спортист във всеки от...  турнирите следва да се потвърждават всеки следващ сезон.

 

Иначе... пропадаш надолу в ранкинга. Без значение дали това се случва в резултат на контузия или при неуспех на корта.

 

В Мелбърн Григор нямаше много късмет с турнирната решетка. При успехи в първите два кръга съгласно решетката той излизаше срещу...легендата Джокович.

 

Джокерът не само е гладен за успехи. Гладен е... за реванш. Миналата година не го допуснаха до участие тук.

 

Неваксинираният от заразата коронавирус бе (жестоко) отстранен от участие в Grand Slam в Мелбърн, след като (вече) бе пристигнал в Австралия.

 

Решението беше прието с резерви. Кой ли не изказа мнение. С отстраняването на легендата турнирът...помръкна. И го спечели Надал.

 

Сега в Мелбърн пристигнаха и Джокович, и Надал. Нямаше го водача в ранкинга Алкарас.

 

В първия кръг на Grand Slam Димитров излизаше срещу руснака Аслан Карацев. И той не изпита затруднения: 7:6, 7:5, 6:2.

 

Във витрината на мача: 66% на вкаран първи сервис за Димитров срещу 58% при Карацев, 86% успех при игра на първи сервис срещу 76% при Карацев.

 

Григор беше много по-ефективен на сервис. Реализира 68% успех на втори сервис, докато Карацев записа нищожните 38%.

 

При 15 аса нанизани от Григор, Карацев отговори с 9, направи и цели 11 двойни грешки. Българският тенисист допусна само 4.

 

28-ият в ранкинга Григор Димитров извоюва успех срещу 82-ия Карацев. Българският тенисист потвърди възходящият тренд в играта си още от края на миналия сезон.

 

Във втория кръг на Григор Димитров му предстоеше мач със сърбина Ласло Джере, 68-и в ранкинга. Той не допусна изненада – категорична победа след 6:3, 6:2, 6:0.

 

Във витрината на мача: 59% за Димитров на вкаран първи сервис срещу 48% при Джере, 85% успех при игра на първи сервис срещу 63% при Джере.

 

Григор пак беше много по-ефективен на сервис. Реализира и 63% успех на втори сервис, докато Джере записа нищожните 34%.

 

При 8 аса нанизани от Григор, Джере отговори с 4, направи 7 двойни грешки. Българският тенисист допусна само 2.

 

И Григор Димитров стигна до Джокович. Всеки мач с Джокера, дори и за тенисист от топ 10, си е и предизвикатeлство, и събитие, и приключение. Ами да.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“