КАЛЕЙДОСКОП

Коледарска дружина в Тараклия

19 януари 2023

 


Коледарска дружина в Тараклия се готви за Рождество Христово

 

Коледарската дружина към Театъра на бесарабските българи „Смешен петък“ в град Тараклия се готви да посрещне Рождество Христово. В района голяма част от населението отбелязва Коледа по стар стил - в нощта на 7 януари. В Молдова от няколко години и 25 декември, както и 7 януари, е празнична дата в календара. Мъжете от дружината по традиция започват да преглеждат носиите си, украсите и реквизитите от Андреевден. Те репетират научените от предни години коледарски песни и разучават нови. Заедно с шивач поправят костюмите си.

 

„Освен това, групата избира водача, който според обичая е по-възрастен и най-вече трябва да е женен“, разказа пред журналисти изпълняващият длъжността директора на театъра Сергей Паслар. 

 

Да бъдеш коледар е голяма чест и гордост. Да знаеш, че донасяш на хората благата вест, радост в къщи. Също така е много важно да предадем обичая на по-младото поколение, като сме го получили от нашите дядовци. Без обичаи, няма род“, смятат в дружината. 

 

В празничната нощ мъжете планират да посетят 25 домакинства. „Седмица преди празника стопаните ни търсят и ни молят да дойдем при тях и да им честитим Коледа, но не успяваме да посетим всички желаещи, за съжаление. Би било чудесно, ако се появят още няколко дружини“, споделят коледарите. 

 

Коледуването за българите в Тараклия е един от обичаите, в който коледарите обикалят домовете на хората и пеят обредни песни с различни мотиви, а стопаните на къщата ги черпят с домашно вино, както и традиционни ястия.

 

Ирина Богоева, Тараклия 

https://www.bta.bg/bg/bg-world/378889-koledarska-druzhina-v-tarakliya-se-gotvi-za-rozhdestvo-hristovo