КАЛЕЙДОСКОП

Българският център в Одеса се подготвя за коледните празници

04 януари 2023

 


„Всяка година един от най-наситените със събития месец във Всеукраинския център за българска култура е декември. И сега няма да правим изключение, макар че в условията на война и постоянно спиращ ток, е по-сложно това да се осъществи. От началото на войната до момента не сме затваряли вратите на центъра. Организирахме концерти, изложби. Също така работи и библиотеката „Иван Вазов”, която е към нашия център”, разказа специално за рубриката БГ Свят на БТА директорът Димитър Терзи.

 

Той сподели, че началото на наближаващите празници ще бъде поставено на 24 декември с организиране на концерт, в който ще вземат участие музиканти и певци от Одеската филхармония „Давид Ойстрах” и Одеската музикална школа „П. С. Столярски”. Също така ще бъдат включени и участници от българския ансамбъл към центъра.

 

Повече от 15 години при Българския център в Одеса работи Българското неделно училище „Васил Априлов”, в което се обучават около 140 деца. От 2012 г. БНУ „Васил Априлов” се финансира по програма на образователното министерство „Роден език и култура”.

 

„За учениците от неделното училище ще организираме изработване на сурвачки, които после ще бъдат изложени в центъра. Също така сме поканили художничката от български произход Людмила Костова, за да проведе майсторски клас с рисунки на новогодишна тема сред учениците от неделното училище. В навечерието на Нова година ще организираме и детски празник със Снежанка и Дядо Коледа”, допълни директорът.

https://glaspress.rs/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b2-%d0%be%d0%b4%