ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

2022. Tриумф на бадминнгтонистките Габриела и Стефани Стоеви в Мадрид

14 декември 2022

 

След триумфа на Евро 2021 в Киев сестри Стоеви триумфираха и на Евро 2022 в Мадрид

 

Габриела и Стефани Стоеви изпратиха паметна и полюсна година (2021), написаха родни медии. По изключение годината бе и Олимпийска заради ковид-пандемията.

 

За тях това бе наистина „полюсна година“, защото на ОИ те нямаха големи успехи. Завърнаха се от Пекин без медали.

 

Но кой ли е очаквал от европейските лидерки в този спорт дори медал на ОИ? Азиатките доминират на световната сцена в бадмингтона. Така е от години.

 

Сред европейските бадмингтонистки  британки и датчанки се опитват, но без успех, на световен спортен форум да пробият напред...към медалите.

 

Ако някой обаче съвсем реално застрашава господството на азиатките на върха, на супер силен турнир през сезона, то това определено са... българките.

 

През март 2022 г. Габриела Стоева и Стефани Стоева останаха... само на две точки от...триумф на силния турнир от сериите World Tour Super 300 в Мюлхайм. 

 

А като казваме „паметна година“, то е за да подчертаем постигнатото... в Европа. В Киев през 2021 г. те триумфираха на върха. Спечелиха втора европейска титла в кариерата.

 

Връщайки се към постигнатото през 2022 г. и Мюлхайм, да кажем, че във финала българките отстъпиха с 16:21, 30:29, 19:21 на китайките Цинчън Чън и Ифан Цзя. Азиатките са водачки в световната ранглиста и световни шампионки.

 

И ако да спасиш мача с решаваща 30-а точка по-скоро изглежда като проява на уникално...самообладание и класа, естествено, то какво да кажем... за развоя на третия решителен сет!?

 

Габриела и Стефани Стоеви водеха в резултата ...в края на третия сет със ...17:12. С класа и воля световните шампионки изравниха за 18:18, за да измъкнат крайния успех -19:21 за китайския тандем.

  

Връщайки се към голямата драма на корта ... и към втория сет, нека да припомним и това, че българките отстъпваха с 14:16, но не отпаднаха психически. Пребориха се да играят решителен трети сет.

 

Два сет-бола спасиха Габриела и Стефани Стоеви... при 22:23 и при 25:26 във втория сет. И стигнаха до успех в сета при 30:29(!).

 

Уникалният спортен сблъсък...в Мюлхайм, през март, беше, все пак, между... настоящите световни шампионки...и настоящите европейски шампионки...

 

В този контекст съвсем естествено бе да очакваме силно представяне от българките... и на Европейското първетство по бадмингтон в Мадрид в края на април 2022 г.

 

Класираните под №1 в турнирната решетката в Мадрид достигнаха с лекота до ½-финал. На ¼ финал те победиха Дебора Джиле и Черил Сейнен от Нидерландия с 21:16, 21:13 за 33 минути.

 

В спор за място на финала в Мадрид те излязоха срещу представителките на Дания Амалия Магелунд и Фрежа Рави. Датчанките бяха надиграни без особени проблеми за 33 минути с 21:11, 21:12.

 

Във финала Габриела и Стефани Стоеви играха срещу Линда Ефлер и Исабела Лохау. Германките изненадващо елиминираха поставените под №2 Майкен Фруегард и Сара Тигесен (Дания) с 20:22, 21:15, 22:20 за 1 час и 20 минути.

 

Месец преди Мадрид, българките победиха Ефлер и Лохау на финала на турнир от сериите World Tour 300 в Базел. Сега финалът в Мадрид пак приключи с успех за българките срещу Ефлер и Лохау с 21:14, 21:10 след 35 минути на корта.

 

И в Мюлхайм, и в Мадрид българските бадмингтониски показаха много силна игра.

 

Те вече са световни звезди. Вече стигнаха и до ½ - финал в турнир, в който играят... най-силните 8 в света.

 

Бадмингтонистките Габриела и Стефани Стоеви този път(2022) изпращат паметна и ако не шеметна, главозамайваща...то много успешна за тях година.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“