КАЛЕЙДОСКОП

Фестивал във Франция

24 ноември 2022

 

 

Фестивал на българите по света „Аз съм българче“ – Париж 2022

 

В дните 11-13 ноември 2022 г. във френската столица се състоя Фестивалът на българите по света „Аз съм българче“. Фестивалът има дълга история.  Замислен е като възможност за творческа изява на малчуганите и сътрудничество между организации на сънародниците в различни държави.

 

14-о издание предложи взаимодействие по реализирането му между Асоциация за култура „Т.А.Н.Г.Р.А.“- Мадрид с председател г-жа Деана Иванова и Асоциация „Българско училище „Родна реч омайна“ – Париж с председател г-жа Пламена Ерон.

 

Инициативата е платформа за детско творчество. Младите хора са любознателни, динамични, вдъхновени, креативни.

 

Освен това, проявата е не само дейност, но и хоризонт: взаимодействията между сдруженията на сънародниците и съвместните проекти на практика са бъдещето на българските общности извън България.

 

Инициативата е заявена да премине в две части: конкурси през календарната година и заключителна част с гала-концерт на лауреати, изложба на рисунки, кръгла маса, театър за децата или игротека.

 

Стана традиция фестивалната програма да предполага провеждането на три конкурса за рисунка, есе и народно творчество през календарната година. И тази година стотици бяха децата, включили се в тях.

 

В Париж пристигнаха за концерта малчугани от Испания, Италия, Унгария, Гърция...Заедно с домакините от Франция те направиха прекрасен празник на детското творчество, родолюбието и вдъхновението.

 

Малките българчета пяха песни, рецитираха стихове, играха танци.

 

Изпълнителна агенция за българите в чужбина е партньор на фестивала от създаването му. Взаимодейства с организаторите по програмата и провеждането му.

 

И през 2022 г. агенцията осигури отпечатване на грамоти и награди( книги) за най-силно изявилите се участници в два от конкурсите във  фестивалната програма.

 

Първият ден в Париж премина с наредена изложба на детски рисунки. Събитието се състоя в тържествена обстановка в Българското посолство в Париж. Събралите се приветства вр.управляващият посолството на Република България г-н Асен Кръстев.

 

Във втория фестивален ден, осъществен в учебен център в 13-и район на Париж, в рамките на гала-концерта освен раздадени грамоти за изява с почетен плакет на ИАБЧ бяха удостоени г-жа Деана Иванова и г-жа Пламена Ерон.

 

Прозвуча фолклорен поздрав от представители на Ансамбъл „Зора“ – Париж. Ансамбълът популяризира българския фолклор в Париж. За което бе удостоен с почетен плакет на ИАБЧ.

 

Специална благодарност съорганизаторите изказват за финансовата подкрепа, оказана от БКИ-Париж и съпричастността на Българското посолство във френската столица към престижния форум.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция "Български общности и информационна дейност"