КАЛЕЙДОСКОП

Механизмите за международно сътрудничество са нарушени

24 ноември 2022

 

 

Светът отива към смутни времена, в които разрешаването на проблемите зависи от сътрудничеството на международно ниво, за което обаче механизмите са нарушени. Това каза бившият министър на външните работи и специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес Николай Младенов, който в момента е генерален директор на дипломатическата академия "Ануар Гаргаш" (Обединени арабски емирства).

Той участва в дискусия на тема „Медии и спасение на човека“ в рамките на 17-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в Йерусалим и Тел Авив. Младенов се включи онлайн в панела.

„Светът е фрагментиран и все повече ще се фрагментира на групи, по държави, по интереси, по интерпретации на историята и проблемите, които имат. Но и ние ще се фрагментираме все повече в отделни групи по интереси, групи, основани на социалните мрежи, от които четем и чуваме само това, което искаме да четем и да чуем“, отбеляза той.

По думите му ролята на българските медии по света е да защитават свободата на словото и да защитават идеята, че човек може да има мнение, различно от това, което се налага от други медии, социални мрежи и среда.

Младенов коментира, че трябва да има засилено сътрудничество между българските медии по света и в страната. Той отбеляза обаче, че през последните години станахме свидетели на това, че много медии предпочитат да препечатват, вместо да разсъждават.

Световната среща на българските медии се провежда в партньорство с "Аурубис България", Пощенска банка и фирма "Димитър Маджаров-2".

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/353939-mehanizmite-za-mezhdunarodno-satrudnichestvo-sa-narusheni-kaza-nikolay-mladenov