ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Младият пианист Георги Леков се представя...в Ню Йорк

25 октомври 2022

 

 

 

Музиката е сред предпочитаните изкуства, които способстват за културния обмен.

 

За произведенията на музикалната класика няма граници. Те не са изложени на натиск от модни тенденции.

 

Музикантите, които свирят произведения на музикалната класика, много държат на образованието и на специализациите.

 

Младият пианист Георги Леков специализира в Ню Йорк. И още преди Ню Йорк, той радва с изявите си на музикалната сцена. В България и по света.

 

Разбираемо специализациите отварят път към професионалната сцена и изяви в страни, където музикалният продукт е на голяма или особена почит.

 

В този смисъл едва ли се учудваме особено, ако и когато младият талант след специализация в Ню Йорк или Лондон, примерно, прави кариера в Нидерландия.

 

Надяваме се и мечтаем талантливият професионалист да намира „прозорец“ в наситената програма. И да „прескача“ за концерти и проекти...и  в България.

 

Сигурно тъкмо заради това два пъти по-приятно и много важно е, когато млади български музикални таланти остават неразривно свързани с Родината. 

 

Как? Като представят български произведения на музикалната класика пред чужда публика.

 

Тази година един такъв концерт е бил организиран в Ню Йорк. При това мястото на събитието е престижно: Карнеги Хол.

 

В концерта участват цигуларката Юлия Ангелов и пианистът Георги Леков. В концертната програма звучат произведения на Бетовен, Лист, Златев-Черкин, Дебюси...

 

Музикалното събитие е част от проекта „Музикални съкровища от България“. Инициатор на този проект е проф. Павлина Доковска.

 

Проявата показва пред публиката постиженията на млади български музиканти и инструменталисти.

 

Пред американската публика са представени известни музикални произведения на български и чужди композитори. Уникалният музикален проект се подпомага от Фондация „Св.Св.Кирил и Методий“.

 

Израстването и развитието на пианиста Георги Леков преминава през концерти и включване във фестивали.

 

Преди време тук се провежда Европейски музикален фестивал. Свирят млади таланти. Един от тях на сцената е Георги Леков.

 

Пианистът ще изпълни изключително трудната клавирна пиеса на Фредерек Шопен Andante spianato et grande polonaise brillante, се пояснява в медии.

Георги Леков е завършил Националното музикално училище в София в класа на Емилия Канева. През 2022 той се обучава в колежа Mannes в Ню Йорк при българската пианистка проф. Павлина Доковска.

 

Младият музикант вече е записал участия в музикални фестивали в Белгия и Китай. 

 

Пианистът е спечелил и няколко награди в клавирни конкурси в България. 

 

През 2019 се е представил и в организирания в България „Концерт за надежда“. Инициатива на Сава Вутов, млад пианист, който вече преподава, тази проява цели да подпомага млади музиканти от България в началото на творческия им път.

 

През 2020 музикантът участва в майсторския клас, организиран от изтъкнатия български пианист Людмил Ангелов. Излиза новина, че той ще представи рецитал на престижния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“