ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Кариерни форуми. Изборът за реализация: къде и как?

11 октомври 2022

 

 

Няма спор, че пътуването в чужбина дава много предимства на предприелия го: млади хора заминават за обучение в чужди университети. Завършилите там са особено ценени от чуждите фирми тук.

 

Извън България младите хора преминават обучение по различни програми. По време на следването имат възможност да пътуват за обучение и в други университети.

 

Можеш и да преориентираш своето обучение, в зависимост от изяснените от самия теб интереси. Случва се, понякога, разбираме от разкази на обучавали се в чужди висши училища.

 

В глобализирания свят на квалификацията изрично наблягат - и там, и тук.

 

Голямо предизвикателство пред всеки млад човек е реализацията. Особено за младите хора с образование и опит в чужбина. 

 

Висок процент от посетилите кариерни форуми, предлагани у нас, вече са направили своя избор: реализация у дома. Осъществили са информиран избор.

 

Кариерният форум затова е и създаден: фирмите са насреща, като изложители, за да предложат информация и презентации и да обявят конкретни оферти.

 

Младият човек посещава форума( регистрира се за участие), за да се информира, размишлява, преценява. И избира.

 

Важно е да се реализираш там, където виждаш смисъл, там, където това, което правиш, те кара да се чувстваш полезен и ценен. Това казват обучавали се в чужбина и пожелали реализация у дома.

 

„Където и да отидеш по света, колкото и добре да говориш езика, колкото и добре да се интегрираш – оставаш чужденец. А тук си вкъщи. И може да правиш същото“, изповядва Веселина Кирилова.

 

Избира реализацията у дома. И не съжалява. Има бакалавър в университета Тулуза -1, първа година от магистратура в университета и втора – в Институт по мениджмент. Решава да се прибере у дома.

 

Споделя, че е имала късмет тук да си намери бързо работа (като юрист в счетоводна къща), при това по специалността и(право).

 

Доволна е от избора си. „Иначе досега можех и щях вече да съм си заминала“, обявява Веселина.

 

Стигаме и до оценъчния момент: реализацията – съпоставяне или противопоставяне?

 

Веселина е част от нов екип – първи по рода си за компанията тук, който се занимава с тази дейност. „С огромен потенциал за развитие“, пояснява  Веселина.

 

За определени продуктови групи, предлагани в магазините във Франция, тя проверява качеството на данните, събрани от извършваните проучвания на пазара. Изработват се доклади за клиентите на компанията.

 

Веселина смята задачите си за лесни, но времево ангажиращи и изтощителни под напрежението да се спазят всички срокове за доставка.

 

Младата жена отбелязва и интересен ценностен момент при работата. „Чувстваш се полезен и мотивиран от стойността на функцията за качество, която изпълняваш“, казва  Веселина.

 

Предимство за нея при реализацията и тук е близостта до приятелите и семейството, това, че не е необходима адаптация към чужда култура и социални норми.

 

Когато я питат за предизвикателства, открили се пред нея – то младата жена ги намира... най-вече в обновяването на социалните контакти.

 

Не пропуска и погледа към приятелите. Предизвикаталство за нея е да се откъснеш от приятелите ти там.

 

С приятелите, където и да са те, споделяш, разказваш за красиви мигове, говориш за сложни моменти, разсъждаваш за важни решения.

 

Димитър Карарусинов

 

Дирекция „Български общности и информационна дейност“