КАЛЕЙДОСКОП

Избори 2022. Изследване на „Тренд“. Електорални нагласи.

21 септември 2022

 

 

През август месец отчитаме лек спад на подкрепата спрямо „Продължаваме промяната“ (19.6% сред гласуващите), поради което и преднината на ГЕРБ (24.4% от гласуващите) вече е близо 5%. Силно оспорвана е третата позиция между ДПС (10.6%) и Възраждане (10.3%).

Това сочат данните от социологическо проучване на агенция "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" сред 1007 пълнолетни граждани. 

Гласовете от чужбина за двете формации вероятно ще се окажат решаващи при крайната подредба на самите избори. На пета позиция се нарежда БСП с 8.6% от гласуващите, отбелязвайки лека ерозия спрямо изследването ни през юли. 

"Демократична България" този месец събира подкрепа на 7.3% от гласуващите, докато партията на Стефан Янев - "Български възход" през август вече изглежда близо до парламентарната бариера с 4.5% сред гласуващите. 

„Има такъв народ“ запазва шансове за парламентарно представителство след следващите избори с 3.9%. Под 4% остава формацията около Манолова (1.9%) и ВМРО (1.2%).

52% от анкетираните са заявили, че ще гласуват.

Най-големите проблеми, пред които е изправена страната ни в момента, са повишаващите се цени (40 процентни пункта) и енергийната криза (19 процентни пункта). Това сочат данните от отворен въпрос, на който всеки един от интервюираните лица е имал право да даде до три отговора. Следващите два проблема в подредбата също са със социална насоченост – бедността (11 процентни пункта) и ниското заплащане на труда (9 процентни пункта). С идентичен дял се нарежда и корупцията (9 процентни пункта).(...)

61% от всички интервюирани искат редовно правителство на всяка цена след предсрочните парламентарни избори. Само 19% са тези, за които ако компромисите за редовно правителство са твърде големи, смятат, че е по-добре да има отново избори.

Проучването е проведено в периода 15-22 август.

 

 

По публикацията работи: Венцислав Василев

https://bnr.bg/horizont/post/101698825/trend-gerb-uvelichava-predninata-si-pred-pp

Заб.Някои съкращения. Заглавието е на инфопортала „Родина“.