КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Швейцария

20 септември 2022

Празник във Веве! Започна новата учебна година!

Децата на българите от Лозана, Нион, Морж, Монтрьо, Веве, Лютри, Вилньов, Мартини имат свое, българско училище!

Трети септември се превърна в истински празник за българските деца във швейцарския град Веве.

Тържественото откриване започна в 10:00 часа с Химна на Република България. Официални гости на празника бяха г-жа. Светлана Йорданова, първи секретар и завеждащ Консулска служба на Българското Посолство в Берн, г-жа Лори Вийоме, завеждащ отдел “Образование, семейства и спорт” в Община Веве и г-жа Габриела Кемпф, отговаряща за отдел “Социални контакти” към Община Веве.

Четиригодишния Свен просълзи присъстващите с изпълнението си на “Аз съм Българче!”. По традиция първи прага на училището прекрачиха децата от подготвителна група и първокласниците, които с трепет и вълнение започват своето пътешествие в света на науките. Те бяха посрещнати от директора на училището Маргарита Стоянова с хляб, сол и мед. Всички ученици получиха своите учебни пособия, които бяха дарени от Ивайла Тасева, родител и касиер на Асоциация “Канатица”. Всички ученици получиха и допълнителни подаръци от издателство “Просвета”. Децата ще могат да изучават български език и литература, история и география, култура и традиции. Те са разпределени в предучилищна група, начална и напреднала. Учебният план е изцяло изготвен според изискванията на българското Министерство на образованието.

Всеки миг, който подаряваме на нашите деца, е безценен. Да бъдем до тях в ден като днешния е привилегия за нас като родители. Нека бъдем добър пример и неизчерпаем извор на вдъхновение и радост в тяхното училищно ежедневие.

Успешна и присъствена учебна година!

На добър час!

 

Асоциация “Канатица” е пазител на българските традиции, език и култура. Нека заедно и с любов да ги предадем на бъдните поколения!