ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Едмонд Назарян в Белград

14 септември 2022

 

 

Едмонд Назарян в Белград. Изключителен успех

 

 

 

 

„Не можех да вдигна чашката или да правя нещо с дясната си ръка, толкова бях зле“, изповядва  Едмонд Назарян.

 

Контузиите се преодоляват сложно.“Имаше трудни времена с тези контузии. Спира всичко – и тренировките, и мисленето“, ще каже още борецът.

 

Той се преборва с травмите. И се завръща в състезанията. „Минаха два месеца в това състояние и някак си успях да го преживея“, изяснява Назарян.

 

В сръбската столица през септември 2022 се провеждаше световното първенство по борба класически стил. Едмонд Назарян щеше да участва в него.

 

Винаги завръщането след контузия носи на големия спортист известни притеснения. Колко ефективно ще бъде възстановяването и възвръщането на топ форма?

 

Питат го: „Промени ли се мисленето ти?“ Назярян отговаря: „Разбрах, че не трябва да се бърза, а спокойно да се работи. Пак да си максималист, но да имаш вътрешното спокойствие, да не бързаш“.

 

Синът на легендата Армен Назярян е голямата звезда и голямата надежда на родната класическа борба днес.

 

Едмонд Назарян реално е Звезда, защото вече е носител на европейска титла при мъжете.

 

За нас Едмонд Назарян олицетворява и надеждата. 20-годишният борец показва невероятна за годините си класа, концентрация и самочувствие при схватките на тепиха.

 

Избухна с евротитла при мъжете за 2020. На Евро 2022 той стигна до сребърния медал.

  

„Благодаря му за неговите усилия, време и страхотния труд, който влага в мен. Той много ми дава....“, признава младият борец с мисъл за треньора си Емил Иванов.

 

На световни първенства му предстоят занапред битки... със звезди, с носители на медали от световни първенства и ОИ. 13 години в България очакват извоюването на световна титла.

 

С поглед към представянето на българските борци в класическия стил през последните години на най-представителните спортни форуми най-големи шансове да триумфират на върха имат Едмонд Назарян и Кирил Милов.

 

В Белград Едмонд Назарян в кат. 60 кг. стигна до ½-финал след сложна победа с 2:1 срещу един от лидерите или звездите, азера Мурад Мамадов.

 

За място във финала Назарян – син преодоля японеца Кеничиро Фумита, двукратен световен шампион и олимпийски вицешампион от Токио 2020.

 

Едмонд загуби първата точка от партер. Отговори с цели 5 само за първата част. Японецът се върна в схватката за 5:5, но Назарян запази предимството за по-технична хватка.

 

Излезе във финал срещу Жоламан Шаршенбеков. Двукратен вицешампион на планетата, киргизстанецът имаше във визитката си сребро от световното първенство в Осло 2021.

 

Гъркав, техничен, с усет за контраигра, азиатският борец доминираше. Срещата приключи за 2 минути 30 секунди.

 

Киргизстанецът остава като предизвикателство пред Едмонд в битки на следващи престижни спортни форуми.

 

Впрочем, Едмонд Назарян бе единственият европеец сред призьорите с медали в тази категория в Белград. Отличията бяха разпределени между представители на Киргизстан, България, Япония и Казахстан.

 

Постигнатото от Едмонд Назарян е изключителен успех за българската класическа борба. И е трето отличие за него през 2022 година след титлата на европейското при 20-годишните и среброто при мъжете на континенталното първенство.

 

„Имам „ток“. Добре се чувствам. Дано да се представя добре. Знам, че мога“, беше казал Едмонд Назарян преди заминаването за Белград.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“