КАЛЕЙДОСКОП

Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022г.

04 август 2022

 

Бяха наградени участниците oт първата смяна на  14-та „Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022”. Ваканцията се реализира по проект изработен от специалисти на Национална спортна академия „Васил Левски” и за шести пореден път се финансира по програмата „Помощ за развитие” на Министерството на външните работи на Република България. 50 деца под педагогическото ръководство на Желко и Силвия Насеви, на импровизирано игрище на една ливада в местноста „Добри дол”, в продължение на 16 дни се обучаваха на спортни похвати по основните видове спорт. Поради заболяване на дете засега бе отложено заплануваното детско тържество и изпълнението на театралният перформанс, който децата бяха подготвили. Участниците от първата смяна на ваканцията получиха спортни екипировки, храна и освежителни напитки. Интересът сред деца и родители за участието в олимпийската ваканция се увеличава с всяка следваща година.

Също така децата се възпитаваха на спортсменско поведение, изобразително изкуство, екология, приложни занаяти, оказване на първа помощ, опазване на обичаи и традиции, както и на колективна и индивидуална творческа изява. Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов в началото поздрави участниците и заблагодари на родителите за доверието, поверявайки децата си на екипа на детската ваканция и подчерта приноса на спонсора – Министерството на външните работи на Република България. Той изрази уверението си че тази ваканция, освен че оползотворява свободното време на децата, вече 14 години оставя траен отпечатък в тяхното възпитание и образование.

Желко Насев също благодари за доверието и подкрепата на родителите и каза, че ваканцията утвърждава творческата изява на децата и смелостта им да се изявяват пред публика. За принос към развитието на българската култура и просвета КИЦ „Босилеград” на днешното тържество връчи наградата присъдена по повод Деня на българската просвета и култура – 24 май на Емилия Стаменова, абитуриентка от Босилеградската гимназия.Беше връчена награда и на Кристина Малетич за рисунка на първото Килийно училище в село Извор, както и на ученичката Анастасия Стоянова за принос за успешното провеждане на ваканцията. От родителите бе наградена Марина Божилова от Босилеград която през цялото време на първата смяна всекидневно и безвъзмездно помагаше в организацията на детската ваканция. Първата смяна от лятната ваканция бе максимално оползотворена, освен че децата си общуваха и се забавляваха, имаха възможност, след повече от две години изолация поради мерките за защита от КОВИД-19, да се отделят от компютрите и виртуалния свят и да се потопят в реалния свят, както и на истинското и неподправено детско приятелство.

 

За успеха на поредната инициатива безспорна е заслугата на педагозите Желко Силвия Насеви, които дадоха най-доброто от себе си за да споделят знанията уменията си на децата, но и да ги чуят и видят как те възприемат света около себе си
и да изразят отношението си към него. По-големите асистенти бяха наградени с плакети за помощ, която оказваха при реализацията на Олимпийската ваканция. Събитието бе отразено от журналист на „Радио България” и портал „Гласпресс“ и уважено от гости от Техническия университет в София. Втората смяна от „Детска олимпийска ваканция – Босилеград 2022” ще се проведе през август.

ГЛАСПРЕСС

https://glaspress.rs/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%