АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Радев към министрите: Предстои ви да управлявате в условия на тежка криза

03 август 2022

 

Традиционната обща снимка на президента Румен Радев, вицепрезидента Илияна Йотова и министрите от новоназначеното служебно правителство. Тя се прави веднага след полагането на клетва от министрите.Запазване на националната сигурност в условията на война в близост до България, гарантиране на енергийните доставки, преодоляване на опасностите от продоволствена криза, борба с корупцията и честни избори - това са приоритетите, които президентът Румен Радев постави през министрите от четвъртия си служебен кабинет с премиер Гълъб Донев."На вас се падна отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни правителства", обърна се държавният глава към министрите. Той подчерта, че кабинетът поема управлението в трудна ситуация и изброи причините, които вижда за нея: обществена умора от политическото противопоставяне, липса на газ за зимата и тежка задлъжнялост на публичния доставчик, влошена пътна инфраструктура и протести на браншови организации, липса на подготвени закон по европейския план за възстановяване и устойчивост.

Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш приоритет трябва да бъде да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизацията на българските отбранителни сили и тяхната съвместимост със съюзниците от НАТО, каза Радев.


Президентът повтори тезата си, че енергийната криза - пряко следствие на войната - ще изостря социалното напрежение в следващите месеци. По думите му служебното правителство трябва да се води от два принципа:

  • сигурност на доставките
  • цена на енергоносителите

Държавният глава посочи като спешна задача на кабинета да осигури предвидимост и ясен хоризонт на земеделските произодители заради постепенно разрастващата се продоволствена криза заради войната в Украйна.Румен Радев настоя да продължи ревизията на управлението на ГЕРБ, възлагайки на министрите да разкрият истината за строителството на автомагистрала "Хемус", ремонтите на язовирите в страната и други крупни инфраструктурни проекти.Сред европейските приоритети на кабинета президентът посочи подготвянето на липсващите закони, които ще позволят усвояването на средствата по европейския План за възстановяване и устойчивост, както и завършването на процедурата по приемане на България в Шенгенското пространство.

Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без подкрепа на работещ парламент и в рамките на действащото законодателство, което често е поставено в изпитание от динамиката на събитията


 

Румен Радев

президент


Не на последно място Радев настоя служебното правителство да организира провеждането на честни избори наесен, подчертавайки, че предишните кабинети са се справили достойно с тази задача. Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво и достойно мнозинство, каза той.

https://www.dnevnik.bg/politika/2022/08/02/4375936_prezidentut_shte_obiavi_prioritetite_na_slujebnoto/?ref=home_mainStory