ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Кубрат Пулев и в Лондон прояви воля и характер

27 юли 2022

 

Кубрат Пулев и в Лондон прояви воля и характер. Малко не достигна за репликата „продължаваме да мечтаем“

 

По-скоро не очаквахме Кубрат Пулев да изпита (сериозни) затруднения в зала „O2“ в Лондон. Предстоеше сблъсък: Пулев- Чисора. При букмейкърите българинът бе сочен за фаворит.

 

Хвърляйки поглед към букмейкъри и разсъждавайки за класата на съперника отстрани ние по-скоро бяхме уверени в успеха на българския исполин.

 

Кубрат ни е убеждавал при представянето си между въжетата, че притежава завидна концентрация и силна воля, тъй необходими при сблъсъците на най-тежките.

 

В тази категория и при тези исполини всеки пропуснат (тежък) удар, все пак,  има (голяма) цена, води...до изключителни последици... върху развоя на сблъсъка.

 

Британецът Дерек Чисора обаче нямаше класата на Дионтей Уайлдър или Джоузеф Паркър, които са от най-изявените претенденти за мач за световна титла.

 

При това Пулев бе побеждавал Чисора. През 2016. И така и спомените...пак бяха на негова страна.

 

Успехът през 2016 в Хамбург гарантира на българския боксьор правото да се бие за световна титла.

 

Неуспехът в сблъсъка през 2022 като че ли поставя под въпрос полета на мечтите: как за трети път да стигне до сблъсък за световния връх?

 

Кариерата на Пулев в професионалния спорт, преди този мач, сочеше за изключително постижение: 29 успеха в 31 сблъсъка.

 

Той отстъпи само на Владимир Кличко и на Антъни Джошуа. Загуби не от поредния... световен шампион, а от...истинска легенда в професионалния бокс.

 

Реално, Владимир Кличко и Антъни Джошуа са две легенди от по десетилетие време в професионалния спорт в началото на 21 век.

 

Визитка на Пулев: 41 години, професионалист от 2007, постижение на ринга успехи/поражения 29-2 (14 с нокаут).

 

Визитка на Чисора: 38 години, професионалист от 2009, постижение на ринга успехи/поражения 32-12(23 с нокаут).

 

Двамата си размениха реплики преди ринга. Пулев: „Няма нещо, в което да не го превъзхождам“. Чисора: „Все още искам да причинявам щети на хората и все още искам да се забавлявам“.

 

В „02 в Лондон Пулев изигра силен мач. Получи се сблъсък с изравнени шансове и за двамата боксьори за крайния успех. Българинът загуби с разделно решение на съдиите 1:2 или 116:112, 112:116, 114:116.

 

Боксьорите предложиха няколко оспорвани двуостри рунда. По-категорично бе надмощието на Пулев в 4-ия и 5-ия, а на Чисора - в 7-ия и 9-ия рунд, отбелязоха медии.

 

Две аркади понесе Пулев по хода на срещата. Втората в 10-ия рунд. И не се предаде. Не показа слабост. Нито се отпусна за рунд в разочарование.

 

Хилядите зрители останаха доволни от продукцията на двамата. Боксьорите предложиха високо темпо. Размениха си редица тежки, нокаутиращи удари.

 

“Няма да прекаляваме в търсенето на нокаут. Ако се отвори възможност, определено ще я използваме“, заяви преди мача треньорът на Кубрат.

 

Ибн Кейсин очакваше сложна битка. И ако не точно залагаше именно на това, то някак си ни подсказваше... за нокаут.

 

Не става дума за това, че у дома и стените помагат. Има усещания на ситуацията. Двама от съдиите биха отдали категорични предпочитания...за Кубрат само след явно превъзходство на ринга.

 

Многото българи в залата скандираха: „Давай Кобра!“, „Мачкай Кобра!“.

 

Хиляди сънародници извън България присъстват на сблъсъците на Кубрат Пулев на професионалния ринг в тежка категория, проведени някъде по света. И го подкрепят и приветстват възторжено.

 

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност“