АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

НС подкрепи вота на недоверие към кабинета

23 юни 2022


На извънредно заседание Народното събрание подкрепи вота на недоверие към кабинета на Кирил Петков. „За“ вота гласуваха 123 депутати, „против“ бяха 116, без въздържали се. В залата бяха 239 депутати, единствено отсъстваше Елена Гунчева от "Възраждане" по здравословни причини.  

Предстои президентът Румен Радев да започне нова процедура по излъчване на кабинет в рамките на този парламент. Първият мандат за сформиране на ново правителство ще бъде даден на “Продължаваме промяната” като първа политическа сила.

 

Премиерът: Причините за вота не са икономически, а политически

© Цветелина Белутова, Капитал

Тошко Йорданов ръкопляска демонстративно на премиера секунди, след като Кирил Петков отхвърли обвиненията за слаба финансова политика и обвини опозицията, че го атакува заради отнетите ѝ финансови ресурси  

Премиерът Кирил Петков поиска думата и от трибуната отхвърли всичко отправени от бившите управляващи критики.  

Той подчерта, че в шестте си месеца на власт кабинетът е управлявал в несъпоставима с всички свои предшественици обстановка на война, световна инфлация, пандемия от COVID-19 и скок в цените на енергийните източници. той изрично подчерта, че в ГЕРБ е наясно, че тъкмо цените на енергоизточниците са причина за привнесената в страната инфлация, но съзнателно го премълчават.

 

Петков отчете, че правителството е успяло да осигури помощ за гражданите и бизнеса помищи, удържайки дефицита до 4.1 %, а държавният дълг намалява и по данни на Евростат България е третата държава в Евросъюза с най-нисък дълг. Определи като невярно твърдението, че държавата е останала без пари и посочи, че в резерва има 9.3 мрлд. лв. Посочи, че авторитетни финансови агенции като "Фич" (Fitch Ratings) и "Стандарт енд Пуърс" (S&P) дават положителен кредитен рейтинг на България.    

Премиерът подчерта, че за няколко месеца европейските средства са били отпушени и е пуснат Планът за възстановяване и устойчивост на стойност 13 млрд.евро, при това беше без влагане на средства за изграждане на газова централа и затваряне на въглищните централи. Като успехи на властта посочи , че Банката за развитие е на печалба в първото тримесечие, а фондът на фондовете е финансирал 180 започващи работа компании само за 3 месеца. Отчете успехи в туризма, транспорта и други сфери.

 

Кирил Петков риторично попита дали причината за исканата оставка на правителството не са други - връщането в ръцете на държавата на граничния пункт "Капитан Андреево", спирането на инхаус поръчките за милиарди, началото на съдебната реформа със закриването на специализираната прокуратура и проектозакона за реформа в антикорупционната комисия, разкритията за злоупотреби в спортните федерации, реалната диверсификация за газовите доставки или започналото разследване на "Турски поток".    

"Истината е една - това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец и тези, които са го правили, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие. Заради тези мотиви утре трябва да вземете решение и имате реален шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война, да изпуснете историческото време за съдебни реформи и да върнете руския газ", обърна се към депутатите Кирил Петков.

 

Премиерът призова народните представители да си спомнят клетвата си в Народното събрание и тя да ги води, когато гласуват.

В клетвата ви не се споменават имената нито на Слави Трифонов, нито на Ахмед Доган, нито Бойко Борисов, нито г-жа Митрофанова, има само ангажимент да се ръководите от интересите на народа


 Кирил Петков премиер

 

Думите на премиера бяха посрещнати с аплодисменти от депутатите от управляващата коалиция. Лидерът на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов и съпартиецът му Станислав Балабанов станаха на крака и демонстративно също ръкопляскаха с високо вдигнати ръце.

 

https://www.dnevnik.bg/politika/2022/06/21/4360080_kabinetut_petkov_se_izpravia_pred_reshavasht_za/?ref=home_mainStory

 

Мотивите за вота: инфлация, дълг, енергетика

Вотът на недоверие беше внесен на 15 юни с подписите на всички депутати от най-голямата опозиционна група - ГЕРБ. Те атакуват коалиционния кабинет за финансово-икономическата му политика с аргумента, че тя представлява риск за държавата и благосъстоянието на гражданите и бизнеса.

В мотивите си бившите управляващите обвиняват изпълнителната власт в потъпкване на основни принципи и правила, неспазване на законите, защита на лични и корпорационни интереси. Подчертават, че Министерският съвет няма управленска програма, която да показва ясно стратегията му. Определят като силно проинфлационни заложените в актуализацията на бюджета мерки за облекчаване на удара от поскъпналите горива и скока на цените, тъй като не са насочени към най-пострадалите групи, а към всички. Според ГЕРБ цялостната политика на кабинета поставя под въпрос възможността България да изпълни заявената цел за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Ето и основните пунктове, заради които най-голямата опозиционна група иска оставката на кабинета:   

  • Лошо управление на държавния дълг
  • Неадекватно управление на публичните финанси
  • Обедняване на населението и отлив на инвестициите
  • Несправяне с инфлацията
  • Провал в управлението на енергетиката

https://www.dnevnik.bg/politika/2022/06/21/4360080_kabinetut_petkov_se_izpravia_pred_reshavasht_za/#eventBlock3