ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Цигуларката Лия Петрова с изяви в България

22 юни 2022

 


В началото на 2019 тя поздравява софийските симфоници. Радиосимфониците ще изпълнят знакови произведения от три различни епохи.

 

В концерта звучат „Токата” от Димитър Ненов, оркестрирана от Иван Стайков, симфония от френския композитор Цезар Франк и 5-а симфония на Моцарт.

 

Солист е цигуларката Лия Петрова. С диригентската палка в концерта на Симфоничния оркестър е Пламен Джуров.

 

През 2020 тя пристига от Париж, за да изпълни един от най-рядко свирените в България концерти от Моцарт №7.

 

Концертът се реализира в рамките на есенното издание на Международния фестивал Дни на музиката в Балабановата къща.

 

През 2022 цигуларката Лия Петрова и виолончелистът Атанас Кръстев гостуват на Симфониета – Враца в „Концерти за двама“.

 

„Двама изключителни музиканти, които прославят България по света, но не забравят и родната сцена, където са желани гости“, ще отбележат в родни медии.

 

В програмата на концерта на публиката са предложени Концерт за цигулка и виолончело на Й.Брамс и Концерт за цигулка и оркестър на Е.Корнголд.

 

Тя държи на представянето си в Родината. Оценява публиката. „В България публиката е страшно топла и приветлива”, казва изпълнителката.

 

Израстването и като музикант е устремно. На 8 години е наградена с медал „Моцарт”. Получава и отличието „Май-младият артист на ЮНЕСКО”.

 

В медии отбелязват, че тя свири като камерен музикант на престижни европейски фестивали.

 

Лия учи във Висшето училище за музика и театър в Рощок, Германия, при проф. Петру Мунтеану. Впоследствие учи и при Огюстен Дюме в Брюксел.

 

Музикант със забелязвана музикантска кариера, Лия е носител на първа награда от Международния конкурс „Карл Нилсен” в Дания.

 

В България също бързо оценяват качествата й. Получава приза „Млад музикант на годината”. Класирана е най-напред в анкета на слушателите на предаването „Алегро виваче” по „Хоризонт”.

 

„Талантът тук спира дъха. Лия Петрова омагьосва не само с техническите си възможности, но със стилистична чувствителност и музикално охарактеризиране“, пише за нея в сп.Gramophone.

 

Предпочитан партньор е в камерни ансамбли. От медиите разбираме, че работи с големи музиканти като Рено Капюсон, Юрий Башмет, Марта Аргерич, Миша Майски и др.

 

Преди време Пиер Карден организира фестивал в близост до замъка Лакост във Франция. Българката също е поканена за участие в него.

 

В концертната програма младата българска цигуларка свири заедно с прочутия виолончелист Миша Майски и известната аржентинска пианиска Марта Аргерич.

 

Лия се включва в различни престижни фестивали у нас. Публиката ще аплодира и представените в рамките на Аполония произведения от Бетовен, Моцарт, Сен-Санс и Бритън.

 

В празниците на изкуствата Аполония Лия Петрова свири на сцената дуо заедно с пианистката Виктория Василенко.

 

Участвала е и в Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“. Във фестивалната програма тя се представя заедно с Екатеринбургския младежки симфоничен оркестър. Изпълнява цигулковия концерт на Чайковски.

 

Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller 1690 г.

Димитър Карарусинов

Дирекция „Български общности и информационна дейност”