КАЛЕЙДОСКОП

Излезе нова книга на поета Георги Барбаров в Молдова

22 юни 2022

 

«Непенсионирани барбаризми» – нова книга на бесарабския български поет Георги Барбаров в Молдова

 

Под такъв надслов неотдавна видя бял свят  новата книга на един талантлив бесарабски българин и отскоро кавалер на Ордена на Република МолдоваГеорги Барбаров.  Книгата е издадена с финасовата помощ на фонд «Български дух» в Кишинев, Молдова.

Творческата биография на Георги Барбаров е богата и разнолика. Журналист по образование, публицист и есеист. Голямата му  любов  е поезията.  Нежен лирик, Барбаров създава свой разпознаваем стил в бесарабската българска поезия. Неговите барбаризми (удачно наименование) са лакмусът на движещото се време в неравноделните му тактове. „Пиша барбаризми, защото светът е препълнен с магаризми.” – заявява авторът и така обяснява основанията си за новия светоусет.

Пародиите на Георги Барбаров са малки разкази в стихотворна форма. Авторът им се прицелва в случката – житейски реална или сътворена по правдоподобие.

Георги Барбаров е роден през 1955 г. в с. Кортен, Тараклийски район, Молдова. Творбите му са публикувани в превод на руски, румънски, украински и унгарски език. Автор е на стихосбирките “Събудена тишина”, “Продължение на делниците”, “Реалност от сънищата ми”, “Плът на радостта ти”, “Жива вода”, “Настроения”, “В сянката на Мацуо Башо” /тристишия/, на книгите за деца “Годинки на радостта”, “Слънчева Дарина”, на книгата за възрастни “Било е неделя”, на книгите с афоризми “Едва втасали барбаризми”, “Докато има будали”, “Избистрени барбаризми” и др.

Носител е на специална награда на Издателска къща “Жажда”, Сливен, 1988 г. Членува в писателските съюзи на Молдова и България. Редактор е на българското радиопредаване “Мегдан” в Кишинев, Молдова. Заслужил деятел на Република Молдова.

Светлана Драгнева

https://glaspress.rs/%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b