АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Никола Минчев бе освободен като председател на НС

22 юни 2022

За мен беше, е и ще продължава бъде чест, че влязох в Народното събрание, каза Никола Минчев

Никола Минчев бе предсрочно освободен като председател на Народното събрание със 125 гласа "за".

"Против" освобождаването му бяха  113 депутати.  Един народен представител се въздържа.

По правилник заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов („Продължаваме Промяната“) ще изпълнява длъжността председател до избора на нов.

Искането за оставката на Никола Минчев бе внесено с подписите на 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Сред мотивите са посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.

Никола Минчев от ПГ на "Продължаваме Промяната" бе избран за председател на 47-то Народно събрание на 3 декември миналата година. Неговата кандидатурата бе предложена от Кирил Петков. 

Всички знаем, че истинското основание да се иска моята оставка е същото, което стои зад вота на недоверие другата седмица - в пленарната зала има ново мнозинство. Това каза Никола Минчев в изказване от парламентарната трибуна минути преди депутатите да гласуват със 125 гласа "за" проекта на решение за предсрочното му освобождаване. Под искането за оставка на Минчев са се подписали 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Аз влязох в политиката и в Народното събрание с желание за промяна. Новооформящото се мнозинство в парламента не само не носи промяна, а твърдо ще съхрани този модел. И в такъв парламент може би дори е по-добре аз да не бъда председателят,  защото се оказа, че тези, които щяха да "изчегъртват", сега искат да "изчегъртат" мен, заяви Минчев.  

В началото на изказването си той посочи, че за него е било чест, е, и ще продължи да бъде чест, че е влязъл в Народното събрание.

Още по-голяма чест, която вие ми оказахте на 3 декември, е да ме направите пръв сред равни. Нарочно бягам от думите да застана начело, защото вярвам, че ако председателят смята, че е начело, ако наричаният на жаргон "парламентарен шеф" се изживява като такъв, той не е за тази позиция, посочи Минчев.

На поста, който ми оказахте честта да заемам, винаги съм се стремял да подхождам с уважение към всички народни представители, независимо дали от управляващата коалиция, дали от опозицията. Вярвам, че го оценявате и в днешната дискусия, в която все пак критиките към бяха по-малко, мисля че наистина го оценявате, посочи той.

Винаги съм се старал да ви изслушвам, да ви давам думата. Такова е моето институционално разбиране и възпитание също, че ние тук всички сме избрани от народа. Харесва ни, не ни харесва - това е решил народът, ние сме тук и го представляваме, каза Минчев.

След гласуването, Минчев заяви в кулоарите на парламента, че се е въздържал да гласува за собственото си отстраняване. "Новият председател ще бъде избран от новосформираното мнозинство. Аз само ще гласувам, ще преценя как когато видим кой ще бъде кандидатът", заяви той.

https://www.vesti.bg/bulgaria/deputatite-otstraniha-predsedatelia-na-parlamenta-nikola-minchev-6145344