АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Кирил Петков: Готови сме да управляваме с правителство на малцинството

13 юни 2022

 


ИТН са поискали пари за строителните компании, които изграждат магистрали, но има съмнения за нарушения при тях

 

"Продължаваме промяната" е готова да управлява с правителство на малцинството, заяви категорично премиерът Кирил Петков по повод случващото се в управляващата коалиция. По-рано днес лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи, че оттегля своите министри от кабинета заради нарушения на коалиционното споразумение и актуализацията на бюджета.

Вицепремиерът Гроздан Караджов поиска допълнително 3,6 млрд. лева, които да бъдат платени на строителните компании, извършващи пътни ремонти, обясни по време на пресконференция премиерът Кирил Петков. С тези пари бюджетът на МРРБ, оглавявано от Караджов, е трябвало да бъде увеличен с 6 млрд. лева.

"Готови сме на правителство на малцинство, но няма да харчим без контрол", категоричен беше Петков. Той обясни, че вижда потенциал за подкрепа от депутати на ИТН, които вярват в принципите на това управление, и отхвърли коментарите, че правителството ще бъде зависимо от ГЕРБ и ДПС.

"На тази коалиция ни трябват още 12 депутати да ни подкрепят", посочи премиерът и допълни, че БСП и демократите вече са заявили желанието си да останат в управляващата коалиция.

От правителството са отказали отпускането на тези допълнителни средства за строителните компании. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че разследванията на воденото от него ведомство са показали, че тези средства не са харчени за изграждането на АМ "Хемус", а са заминали "в неизвестна посока".

"Става дума за бюджетни средства на нашата държава. За тях не е ясно къде се намират и за какво се използват", категоричен беше Рашков.

Петков обясни още, че от ПП са предложили Бойко Рашков да оглави комисията за борба с корупцията КПКОНПИ, но ИТН не са подкрепили това предложение. Премиерът определи вътрешния министър като "безспорен лидер в борбата срещу корупцията". Според него отказът на ИТН да подкрепи неговата кандидатура изразява "явното нежелание за справяне с корупцията". 

"Тази коалиция беше трудно сформирана", коментира от своя страна финансовият мининстър Асен Василев. Според него обаче всички са били обединени, че парите ще се харчат прозрачно и няма да бъдат допуснати кражби. Това е била "червената линия" за "Продължаваме промяната" и тя е била прекрачена днес, обясни още финансовият министър. 

Той беше категоричен, че всички постановления на Министерския съвет, с които бяха похарчени 9-те млрд. лева в края на 2021 година, са публични. Има пълен отчет как са разходени средствата, за които ИТН имат съмнения, че са похарчени без контрол, уточни Василев.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор 

Десислава Попова

 

 

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kiril-petkov-gotovi-sme-da-upravliavame-s-pravitelstvo-na-malcinstvoto-353753/