АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Президентът: По откритите въпроси между София и Скопие няма напредък

08 юни 2022

 

Президентът: По откритите въпроси между София и Скопие няма напредък и затова няма условия за моя визита в Париж

Решението за приемане на еврото не трябва да предхожда задълбочения анализ, оценката на риска и пълноценната информационна кампания, подчерта Румен Радев пред журналисти

По откритите въпроси между София и Скопие няма напредък и затова няма условия за моя визита в Париж. Оценявам ангажираността и усилията на европейските ни партньори, но искам да видя реални резултати. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за твърдения, според които се подготвя посещение на държавния глава и министър-председателя във Франция, свързано с перспективата за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми, подчерта президентът в коментар на думите на премиера, че последната инстанция по отношение на РСМ е парламентът. Държавният глава посочи, че следи внимателно позициите на партиите по темата, както го правят и всички българи.

В отговор на въпрос за перспективата на България за членство в Еврозоната, президентът посочи, че пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел, заложена в договора ни за членство, но трябва да бъдат отчетени и потенциалните рискове. „Решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, оценката на риска и пълноценната информационна кампания“, подчерта президентът. По думите му заедно с плана за въвеждане на еврото, трябва да има и план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентоспособността на българската икономика. „Ако има неадекватни решения, те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите“, посочи още държавният глава.

По отношение на бежанците от Украйна е необходима внимателна и постоянна като ангажимент политика, заяви президентът, помолен да коментира последните решения на управляващите, свързани с настаняването на бежанците. Държавният глава припомни, че основният приоритет в началото на кризата е бил интеграцията на бежанците от Украйна в обществото ни, докато сега този приоритет се задрасква, на фона на острия недостиг на квалифицирани специалисти у нас, като лекари, медицински сестри и инженери.  „Всеки, който има желание да работи, да се издържа с труда си, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност“, подчерта президентът Румен Радев. Той открои и необходимостта бежанците да следват указанията на българските институции и да уважават решенията на държавата, ако разчитат на нейната подкрепа.

На въпрос дали има нужда от актуализация и на бюджета на Министерството на отбраната президентът отговори, че средата за сигурност налага това. Той отбеляза, че много страни, включително и около нас, вече са актуализирали своите бюджети за отбрана. „Сигурността е фундаментът за пълноценното функциониране на цялото общество“, посочи държавният глава и добави, че при липса на сигурност страдат и други сектори като икономика, образование, култура и наука.

По думите на президента присъствието на партньорски военновъздушни сили у нас е ценно не само за по-голямата ни сигурност, а и за възможността за споделяне на опит по време на съвместни учения.

https://www.president.bg/news6631/prezidentat-po-otkritite-vaprosi-mezhdu-sofiya-i-skopie-nyama-napredak-i-zatova-nyama-usloviya-za-moya-vizita-v-parizh.html